China geeft geen geld nabestaanden beving
De ouders van schoolkinderen die bij de zware aardbeving van mei in de Chinese provincie Sichuan om het leven kwamen, krijgen geen smartengeld en ook geen officiële spijtbetuiging.
Een vertegenwoordiger van de getroffen ouders heeft gisteren gezegd dat een rechtbank hun verzoek niet ontvankelijk heeft verklaard.De uitspraak van de rechter in de stad Deyang toont hoe hypergevoelig de Chinese autoriteiten reageren op de minste suggestie dat gebrekkig onderhoud en constructiefouten in de schoolgebouwen aan het hoge slachtoffertal hebben bijgedragen. De aardbeving, die een momentmagnitude had van 7,9, eiste bijna 70.000 levens in Sichuan. Onder de ingestorte gebouwen waren onevenredig veel scholen.
Een groep van zestig ouders van omgekomen scholieren eiste van hun schoolbestuur en de lokale overheid verontschuldigingen en smartengeld voor de dood van hun kinderen. De ouders kregen vorige week al te horen dat hun zaak niet zou worden behandeld. Hun werd toevertrouwd dat de regering de rechtbank had verboden de zaak in behandeling te nemen. Dit vertelde ene Sang, die de belangen van de ouders behartigt.
Sang wil verder anoniem blijven omdat hij vreest voor repercussies. De ouderparen, die vaak hun enige kind hebben verloren, worden door de autoriteiten geïntimideerd, zei Sang. Daarom zwijgen zij verder over de petitie die zij willen indienen bij het stadsbestuur, nu de rechter hun klacht niet honoreerde.
In september gaf een ingenieur in overheidsdienst voor het eerst toe dat veel scholen overhaast zijn gebouwd. Hoewel de Chinese regering beloofde de zaak te onderzoeken en misstanden hard te straffen heeft zij dat nog niet waargemaakt.
Ruim 150 wetenschappers en vips hebben gisteren in een open brief de Chinese president Hu Jintao opgeroepen de mensenrechtenactivist Liu Xiaobo vrij te laten. Onder de ondertekenaars zijn vooraanstaande Chinese wetenschappers, maar ook internationaal bekende schrijvers als Salman Rushdie, Nadine Gordimer en Wole Soyinka.
Er is van voormalig hoogleraar Liu niets meer vernomen sinds hij op 8 december door de politie in zijn woning werd gearresteerd. Hij zat eerder twintig maanden vast omdat hij zich in 1989 aansloot bij de studentenbetogers op het Plein van de hemelse vrede.
Hij is ook een van ongeveer 300 advocaten, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars die begin december Charta-08, een lijst met hervormingsvoorstellen, ondertekenden en op een internetsite plaatsten.
De Chinese president wordt in de open brief verzocht ervoor te zorgen dat de burgerrechten van de Chinezen en de wet worden gerespecteerd, zoals de Chinese autoriteiten altijd zeggen te doen. „Wij dringen er bij u op aan uw belofte na te komen ervoor te zorgen dat de rechten van burgers worden gerespecteerd die vreedzaam uiting geven aan hun mening over publieke zaken”, aldus de brief.
Een advocaat van Liu zei dat diens echtgenote maandag opnieuw de politie om inlichtingen had verzocht, maar dat de politie had geweigerd enige informatie te verstrekken. Woordvoerder Qin Gang van Buitenlandse Zaken verzekerde nadrukkelijk dat China zich aan de wet houdt en zich verzet tegen iedere buitenlandse inmenging in zijn interne aangelegenheden. Met betrekking tot ’de relevantie kwestie’ (Liu, red.) wordt de wet gevolgd, aldus Qin.
Charta-08 bevatte een ongewoon openhartige oproep tot respect voor de mensenrechten en de democratie. Er werd met name gepleit voor beëindiging van de alleenheerschappij van de Chinese Communistische Partij.