Malaise op huizenmarkt VS houdt aan
De gemiddelde prijs van een woning in de Verenigde Staten is in november met 13,2 procent op jaarbasis gedaald. Het gaat om de sterkste daling sinds 1968, toen de Amerikaanse vereniging van makelaars begon met het bijhouden van de gegevens.
Volgens de vereniging is er mogelijk sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw niet zo’n grote daling genoteerd. Gemiddeld kostte een huis in de VS afgelopen maand 181.300 dollar tegen 208.000 dollar een jaar eerder. Dit is het laagste prijsniveau sinds februari 2004.De makelaarsvereniging maakte de nieuwe cijfers gisteren bekend. De verkoop van bestaande woningen zakte met 8,6 procent, ook een record, tot 4,49 miljoen op jaarbasis. De verkoop van nieuwe woningen daalde voor de vierde achtereenvolgende maand.
Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten in de ontwikkeling van de economie is in december sterker gestegen dan verwacht. De index waarmee de universiteit van Michigan het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten meet, kwam uit op 60,1, tegenover 55,3 in november.
In een eerdere raming voor december gingen de onderzoekers uit van een stijging tot 59,1. Analisten gepolst door persbureau Reuters rekenden op een herstel tot een niveau van 58,6. In november bereikte de graadmeter van het consumentenvertrouwen nog het laagste niveau sinds 1980.
Het consumentenvertrouwen werd vooral opgekrikt doordat veel winkels vlak voor de Kerst de prijzen verlaagden om kopers te trekken.
De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 0,5 procent gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendmaakte.
De nieuwe raming van de ontwikkeling van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) komt overeen met de vorige schatting, die eind november werd gepresenteerd.
Het is de sterkste krimp van de Amerikaanse economie sinds het derde kwartaal van 2001, toen de Verenigde Staten werden getroffen door de terreuraanslagen van 11 september. De verwachting is dat de economische teruggang nog scherper uitvalt in het vierde kwartaal. Daarmee zouden de VS officieel in een recessie terechtkomen.
In het tweede kwartaal groeide de grootste economie ter wereld nog met 2,8 procent.