"Kind presteert beter door kerkgang"
WASHINGTON – Kinderen hebben minder problemen op school als ze opgroeien bij biologische en kerkelijk meelevende ouders.
Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die de Amerikaanse wetenschappers N. Zill en P. Fletcher vorige week online presenteerden.Ze verzamelden in opdracht van de Family Research Council gegevens uit telefonische interviews onder ouders van ruim 100.000 Amerikaanse kinderen in de schoolleeftijd.
De onderzoekers concluderen dat kinderen van wie de ouders gescheiden zijn en die bovendien laks zijn in kerkbezoek vijf keer meer kans hebben om een jaar over te doen op school.
Kinderen missen de veilige structuur van het gezin en kampen met leer- en gedragsproblemen.
Vierendertig procent van de kinderen die thuis geen oorspronkelijk gezin met twee ouders kennen of zondags niet naar kerk gaan, hebben een klas moeten overdoen. Dat steekt af bij de kinderen die wel bij biologische en kerkelijk meelevende ouders opgroeiden. Slechts 6 procent van hen doubleerde.
Ouders van de laatste groep kinderen kunnen meer aandacht besteden aan hun kind en zijn sterker betrokken bij school.
Minder dan de helft van de onderzochte kinderen tussen 6 en 17 jaar wonen met beide ouders en wonen geregeld kerkdiensten bij. Drieënveertig procent van de kinderen mist thuis een van de ouders of ziet de kerk nauwelijks vanbinnen.
Iets meer dan 10 procent moet het zonder beide ouders stellen en gaat nauwelijks naar de kerk. In de zuidelijke, zwarte staten van de Verenigde Staten worden veel kinderen uit buitenechtelijke relaties geboren. Kinderen kennen daardoor hun ouders vaak niet. Het kerkbezoek is er echter erg hoog, 85 procent. In de noordelijke, overwegend blanke staten is dat juist andersom. De veelal kleine gezinnen zijn compleet met beide ouders, maar de kerk komt op zondag nauwelijks vol.