Buitenland

Wereldaidsdag in teken van voorlichting

Wereldaidsdag is zondag in landen in zuidelijk Afrika en Azië aangegrepen voor waarschuwingen en voorlichting van de bevolking. De aids-epidemie in de landen ten zuiden van de Sahara is de grootste ter wereld, maar in Azië dreigt de ziekte nog omvangrijker vormen aan te nemen.

AP
2 December 2002 10:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:59

Zuid-Afrika is het land met de meeste seropositieven in de wereld. Ruim twee jaar geleden waren er volgens de Zuid-Afrikaanse regering 4,7 miljoen mensen besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt, maar dat aantal ligt inmiddels veel hoger. Wereldwijd zijn er 42 miljoen mensen seropositief, heeft de VN-organisatie Unaids berekend.

De Zuid-Afrikaanse regering weigerde tot voor kort maatregelen te nemen tegen de aids-epidemie, maar dit jaar heeft zij het aids-bestrijdingsbudget verhoogd tot 1 miljard rand (108,5 miljoen euro). Volgend jaar wordt het bedrag bijna verdubbeld tot 1,8 miljard rand (195 miljoen euro).

Tony Leon, leider van de oppositiepartij Democratische Alliantie, vindt dat echter nog te weinig. Hij wijst erop dat de levensverwachting van Zuid-Afrikaanse vrouwen de komende tien jaar zal afnemen van 54 naar 38 jaar. Verwacht wordt dat meer dan 2 miljoen kinderen wees zullen worden door aids.

In de meeste Afrikaanse landen werden zondag slechts kleine bijeenkomsten georganiseerd ter gelegenheid van Wereldaidsdag. In Malawi, waar 9 procent van de bevolking seropositief is, waarschuwde de regering dat aids het aantal werknemers bij de overheid en in het bedrijfsleven decimeert. „Elke dag begraven we onze ambtenaren, onze docenten, onze artsen en mensen uit andere beroepsgroepen”, verklaarde vice-president Justin Malewezi bij de presentatie van een onderzoek naar de gevolgen van aids in Malawi. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de docenten op middelbare scholen elk jaar moet worden vervangen omdat ze ziek zijn of overlijden.

In Swaziland zette koning Mswati III advertenties in de kranten met de oproep aan zijn onderdanen zich te beschermen tegen aids en aids-patiënten te verzorgen. In Mozambique werden debatten gehouden op radio en televisie en betogingen om de bevolking bewust te maken van het probleem. President Robert Mugabe van Zimbabwe erkende dat 2,2 miljoen van de 13 miljoen inwoners van zijn land seropositief zijn en dat 700.000 kinderen hun beide ouders hebben verloren.

In Aziatische landen werd op grotere schaal aandacht besteed aan de bewustwording van de gevaren van aids. Gezondheidsorganisaties waarschuwden dat het aantal seropositieven in India in 2010 wel 25 miljoen kan bedragen. De Verenigde Naties maanden China, dat de ziekte in het verleden heeft genegeerd, de aids-bestrijding snel ter hand te nemen. Het aantal seropositieven komt daar in 2010 mogelijk uit op 10 miljoen.

In Hanoi en Bangkok ging duizenden mensen met spandoeken de straat op om de gevaren van aids onder de aandacht te brengen. India, waar nu 4 miljoen mensen besmet zijn, organiseerde een marathon onder de titel Ren voor Aids. Bestuurders van de oostelijke stad Bhubaneshwar ontrolden een spandoek van 6 kilometer lang met slogans over aids-preventie en 100.000 handtekeningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer