Energie besparen met warme trui
Basisschoolleerlingen in een aantal gemeenten zitten op 13 februari, landelijke Warme Truiendag, met een warme trui aan in de klas. Scholen kunnen de verwarming daardoor 1 of 2 graden lager zetten.
De verwarming 1 graad lager betekent 7 procent minder energieverbruik en daarmee 7 procent minder CO2-uitstoot. Samenwerkende milieu- en overheidsorganisaties -verenigd in het Klimaatverbond Nederland- denken dat dit jaar 2 miljoen mensen meedoen, die samen 66 ton CO2 besparen.Dat zou een verdubbeling zijn ten opzichte van vorig jaar, toen er 1 miljoen mensen meededen en de actie op een dag 33 ton CO2-overeenkomend met 1,1 miljoen euro- uitspaarden.
De Warme Truiendag is een initiatief van het Klimaatverbond en heeft jaarlijks op of rond 16 februari plaats - de dag waarop in 2005 de Kyoto-klimaatovereenkomst in werking trad.
Nederlandse gezinnen zijn nu verantwoordelijk voor een derde van de Nederlandse CO2-uitstoot en andere broeikasgassen. Hierop kan met simpele maatregelen en een duurzamer gebruik 30 procent worden bespaard.
Grote steden waaronder Nijmegen, Arnhem, Amersfoort, Den Haag hebben aangekondigd met de actie mee te doen.