Polder verdeeld over loonmatiging
Nu de kredietcrisis meer en meer vat krijgt op de échte economie van banen en bedrijven rijst de discussie of vakbonden hun looneis niet neerwaarts zouden moeten bijstellen.
De reformatorische vakorganisatie RMU vindt van wel en daagt maandagmiddag tijdens een debat in Geldermalsen de vakorganisaties FNV en CNV uit om ook een lagere looneis op tafel te leggen voor de cao-onderhandelingen van volgend jaar.Gezien de „ernst van de economische situatie” is een loonwens van 1,5 tot maximaal 2,5 procent gewenst, stelt de RMU in haar jaarlijkse Nota Arbeidsvoorwaardenbeleid, die maandag werd gepresenteerd.
Volgens de RMU, waarin werkgevers en werknemers verenigd zijn, is een te hoge looneis ongunstig voor de werkgelegenheid en tast hij de concurrentiepositie aan van ondernemingen, wat weer leidt tot minder investeringen.
De organisatie acht verdere loonmatiging nu ook mogelijk omdat het kabinet heeft besloten de WW-premies voor werknemers in 2009 te laten vervallen. Hierdoor houden werknemers netto meer over van hun salaris.
FNV maakte eerder dit jaar een looneis bekend van 3,5 procent. De vakorganisatie voelt er weinig voor om de eisen te matigen nu de economie in een recessie komt. FNV noemde loonstijgingen onlangs goed voor de economie, omdat mensen daardoor meer besteden.
„We hebben een aantal jaren achter de rug waarbij de bedrijfstop niet bepaald gematigd heeft. Dáár moet de verontwaardiging liggen”, stelde FNV-bestuurder Wilma Wind maandagin het AD over de druk op de vakbeweging om de looneis te matigen. „Als er veel winst wordt gemaakt, waarom moet je dan de rekening bij de werknemer neerleggen?”
Vakorganisatie CNV stelde vorige week een -verlaagde- looneis voor met een bandbreedte van 2 procent omdat het onduidelijk is hoe de economie zich verder zal ontwikkelen. De bovengrens van de looneis moet daarbij 3,5 procent zijn. De minimale stijging van het loon bedraagt het inflatieniveau van circa 1,5 procent.
Ook CNV-voorzitter Paas benadrukte de gevaren van loonkostenmatiging „als het economisch allemaal wat minder fraai is.” Volgens Paas moet het geld ten tijde van een crisis toch blijven rollen.
„Als mensen op hun geld gaan zitten, verkopen bedrijven ook niets meer en dat kost ook banen.”