Politiek

Belder voert opnieuw SGP-kieslijst Europees Parlement aan

Europarlementariër Belder wordt opnieuw lijsttrekker van de SGP bij de Europese verkiezingen. Hij zit sinds 1999 in het Europees Parlement en was in 2004 ook lijsttrekker.

Redactie politiek
19 December 2008 17:33Gewijzigd op 14 November 2020 06:57

De Raad van Advies van de SGP heeft gisteren ingestemd met de conceptkieslijst. Die gaat nu naar de plaatselijke kiesverenigingen. Deze kunnen erop reageren, waarna eind februari de lijst definitief wordt vastgesteld.Op de tweede plaats van de conceptkandidatenlijst van de SGP voor de Europese verkiezingen van juni volgend jaar staat J. Lock uit Giessenburg, directeur van Woord en Daad. Onderzoeker M. de Haas (Ede) van Instituut Clingendael is nummer drie. Op de vierde plek staat A. P. de Jong uit Noordeloos. Hij is hoofd riskmanagement bij de ING bank. SGP fractiemedewerker D. J. H. van Dijk uit Benthuizen staat op de vijfde plaats.

SGP en ChristenUnie komen bij de Europese verkiezingen weer met een gezamenlijke kandidatenlijst. Die wordt aangevoerd door de nummer een van de ChristenUnie, P. van Dalen uit Houten. Nummer twee op de CU kieslijst is R. W. van Eijle uit Ermelo. De kieslijst van de ChristenUnie wordt op 31 januari nog ter goedkeuring voorgelegd aan het partijcongres.

Bij de Europese verkiezingen in 2004 gingen CU en SGP een horizontale lijstverbinding aan met het CDA. Of dat volgend jaar weer gebeurt, is nog niet officieel afgesproken, maar het lijkt volgens een woordvoerder „wel een reële mogelijkheid.”

ChristenUnie en SGP hebben gisteren ook hun gezamenlijke conceptverkiezingsprogramma gepresenteerd. Daarin staat klip en klaar dat „voor Turkije geen plaats is in de EU.” Om „geografische, historische en culturele redenen kan het land geen lid worden van de EU.” De Unie zou het land een geprivilegieerd partnerschap moeten aanbieden.

De EU zou zich meer moeten inzetten voor het bestrijden van christenvervolging, staat in het programma. De EU moet verder „garant staan” voor het respect voor de grenzen van Israël. De Unie mag lidstaten nooit verplichten het homohuwelijk te accepteren. Het Verdrag van Lissabon, waar de SGP tegen is, „betekent op een aantal punten een verbetering ten opzichte van de verworpen EU grondwet.”

Klik verder voor:

- de complete conceptkandidatenlijst van de SGP

- de complete conceptkandidatenlijst van de ChristenUnie

- het complete verkiezingsprogramma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer