Buitenland

Noren maken prostitutiebezoek strafbaar

OSLO – In Noorwegen wordt per 1 januari de aankoop van zogenaamde seksuele dienstverlening strafbaar gesteld.

Van onze correspondent
19 December 2008 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:56

De Noren volgen daarmee het voorbeeld van buurland Zweden waar een dergelijke wetgeving al sinds 1999 van kracht is. De Noorse politici mikken volgens de toelichting van minister van Justitie Knut Storberget met het nieuwe sanctiebeleid vooral op de bestrijding van traficking, ofwel de handel in seksslavinnen. Storberget: „Mensen zijn geen handelswaar en met deze wet wordt het voor de daders minder interessant om in Noorwegen te opereren. Aan de andere kant is het echter ook zo dat de wet niet tot een verslechtering van de situatie van de prostituees mag leiden.”In verband daarmee heeft de regering een rapport op laten stellen over de prostitutiemarkt, dat deze week bij Storberget op tafel werd gelegd. De Noorse regering is bij de voorbereiding van de antiprostitutiewetgeving sowieso niet over één nacht ijs gegaan. Zo verscheen eerder een rapport met een grondige vergelijking van het prostitutiebeleid in Zweden en Nederland. De opstellers van het rapport hebben in beide landen bij deskundigen hun licht opgestoken.

Dat juist Nederland en Zweden zijn vergeleken is een heel bewuste keus gezien het verschil in het beleid tussen de twee landen: Zweden met zijn pogingen om prostitutie met de wet in de hand tegen te gaan, Nederland met zijn liberale opvatting dat het verschijnsel nooit zal kunnen worden uitgeroeid en dat daarom volstaat met regulering met het oog op handhaving van de openbare orde.

Zweden komt er in het Noorse rapport merkwaardig genoeg niet zonder meer goed af. De juridische bedenkingen tegen het negen jaar oude verbod worden prominent naar voren gehaald. De kritiek van de Zweedse juristen op de wet is onder meer dat niet geheel uit de verf komt wat de makers daarvan er nu eigenlijk mee willen. Is het een poging om de handhaving van de openbare orde te versterken? Of gaat het meer om te beletten dat zich een crimineel milieu vormt rond de prostitutie? Los daarvan zit er volgens de critici nog een bezwaar aan een strafrechtelijk verbod, namelijk dat het er voor de prostituees nauwelijks veiliger op wordt zich te koop aan te bieden. De ‘serieuze kopers’ laten zich wel afschrikken en verdwijnen, terwijl de gevaarlijke klanten overblijven. De liberale aanpak in Nederland komt er zo gezien in het rapport beter van af, hoewel de opstellers niet blind zijn voor de problemen die deze praktijk oplevert.

Nieuw sanctiebeleid wil vooral handel in seksslavinnen tegengaan

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer