Buitenland

VN: Geen steun voor vredesmacht Somalië

Er is internationaal bijna geen draagvlak voor de vredesmacht die de Verenigde Staten graag in Somalië zouden zien. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon woensdag gezegd.

Buitenlandredactie
18 December 2008 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 06:56

Een dag eerder zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, dat de VS van mening zijn dat de VN blauwhelmen naar Somalië moet sturen. Die zouden daar aan het eind van het jaar soldaten van de Afrikaanse Unie moeten aflossen.Ban zei dat hij zeker vijftig landen had gevraagd om zo’n plan van de VN-Veiligheidsraad te ondersteunen, dat tot doel had Somalië met een internationale troepenmacht te stabiliseren. Volgens Ban waren slechts een of twee landen bereid troepen te leveren en was er geen enkel land te vinden dat bereid was leiding aan zo’n missie te geven.

Sinds 1991 kent Somalië geen centraal gezag meer. De huidige regering, die in 2004 met hulp van de VN werd gevormd, slaagt er niet in de bevolking tegen geweld te beschermen of uit de armoede te verlossen. Twee jaar geleden riep zij Ethiopische troepen te hulp om islamisten te verjagen die steeds meer macht in het land kregen. Sindsdien vinden bijna dagelijks gevechten met de islamisten plaats, waarbij duizenden Somalische burgers zijn omgekomen.

Volgens de VN verkeren op dit moment zo’n 300.000 Somalische kinderen in levensbedreigende hongersnood. Voedselhulp is er niet, als gevolg van het gevaar voor hulpverleningsorganisaties.

Deze week ontsloeg de Somalische president Abdullahi Yusuf zijn premier, Nur Hassan Hussein, na maanden van openbare ruzie over de vraag hoe het beste vrede in het land kon worden bereikt. Een overweldigende meerderheid van het parlement bleef echter achter Hussein staan. De president werd door Kenia „een obstakel op weg naar vrede” genoemd en woensdag probeerden volksvertegenwoordigers een afzettingsprocedure tegen Yusuf in gang te zetten.

Voor de kust van Somalië hebben piraten woensdag een Chinees vrachtschip aangevallen, maar zij zijn er niet in geslaagd het schip te kapen. Snel ingrijpen van marineschepen dwong de kapers op de vlucht.

De aanval van woensdag vond plaats in dezelfde wateren waar dinsdag een Maleisische sleepboot en een Turks schip werden gekaapt.

De Chinese vrachtvaarder wist te ontkomen doordat de bemanning zich, nadat negen piraten het schip hadden geënterd, in de bemanningsverblijven opsloot en marineschepen te hulp riep. Die voeren onmiddellijk naar het bedreigde schip en stuurden twee helikopters vooruit. De helikopters vuurden op de kapers, die vervolgens op de vlucht sloegen. Er vielen geen slachtoffers.

De Indiase marine droeg woensdag in de Jemenitische havenstad Aden twaalf Somaliërs en elf Jemenieten over aan de regering van Jemen. De 23 mannen werden op 13 december door de bemanning van een Indiaas marineschip overweldigd toen zij probeerden een vrachtschip te kapen.

Volgens het Internationale Maritieme Bureau in Kuala Lumpur zijn dit jaar voor de Somalische kust 109 pogingen tot kaping gedaan. Ruim veertig schepen zijn gekaapt. Piraten hebben nog veertien schepen in handen, met in totaal 240 bemanningsleden.

De Chinese regering heeft donderdag laten weten in navolging van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten ook marineschepen naar Somalië te sturen om piraterij aan te pakken. Dat meldde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer