Museumplein moet internationale allure krijgen
Het Museumplein in Amsterdam moet in de toekomst internationale allure uitstralen. Door de groei van het aantal bezoekers is het gebied niet meer opgewassen tegen het dagelijks gebruik. Daarom wil de gemeente fors investeren om het plein cultureel hoogwaardig te maken.
Dat staat in de Visie Museumkwartier die de gemeente dinsdag presenteerde. Het plein is omringd door vier belangrijke culturele instellingen; het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw. Samen trekken zij 3,5 miljoen bezoekers per jaar, de grootste attractie van Nederland. Dit aantal groeit de komende jaren naar verwachting tot 5 miljoen.Het doel is om het Museumkwartier een sterkere, metropolitane en culturele uitstraling te geven. Ook moeten er betere verbindingen komen met de omgeving en de toekomstige haltes van de Noord-Zuidlijn, de metrolijn die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden. Wethouder Van Poelgeest (openbare ruimte) schat de kosten op ongeveer 45 miljoen euro. De gemeente trekt tien jaar uit voor de aanpak.
Hoewel het ontwerp van het plein in essentie gelijk blijft, krijgt het een mooiere inrichting. De eenheid wordt versterkt en er komen meer winkels en horecagelegenheden. Bovendien moeten de musea en het Concertgebouw gaan samenwerken in marketing, promotie en programmering, wat zijn weerslag kan hebben op het Museumplein. Voor evenementen komen nieuwe richtlijnen. Het is onduidelijk of bijvoorbeeld het Koninginnedagfeest van Radio 538 op het plein mag blijven.
De visie moet de komende tijd verder worden uitgewerkt. Ook moet de gemeenteraad akkoord gaan met de plannen. Op korte termijn vinden echter al wel een aantal maatregelen plaats, zoals de uitvoering van een ontwerp van het Stedelijk dat eind 2009 na een renovatie de deuren weer opent. Ook pakt de gemeente achterstallig onderhoud alvast aan.
Het Museumplein ontstond aan het eind van de negentiende eeuw, na de bouw van het Rijkmuseum. Het gebied onderging in de loop der tijd al meerdere metamorfosen. Een tentoonstelling in de Zuiderkerk, die donderdag opent, laat daarover meer zien.