Informatielijn allochtonen breidt aids-infolijn uit
Fona, de nationale informatielijn voor allochtone families, neemt vanaf 1 december (Wereldaidsdag) de Turks-, Chinees- en Marokkaanstalige aids-infolijnen over van het Aidsfonds en de stichting Soa-bestrijding. Het afgelopen jaar is Fona meer dan 1800 keer gebeld voor informatie en advies over gezondheid, onderwijs en opvoeding.
Fona is in oktober 2001 opgericht door het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW), het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en TeleTrust, dat hulpdiensten ontwikkelt. Reden voor de oprichting was dat allochtone families door cultuur- en taalproblemen vaak slecht gebruik konden maken van reguliere instellingen.
Bijna de helft van de bellers (43 procent) bestond uit professionals die in hun werk met allochtonen te maken hebben. De rest van de bellers kwam vooral uit Turkse en Marokkaanse kringen. Veel voorkomende onderwerpen waren de inentingscampagne tegen meningokokken, opvoeding en studiefinanciering.
De medewerkers zijn volgens Fona op de hoogte van achtergronden en gebruiken van allochtone culturen in Nederland en spreken Turks, Marokkaans-Arabisch, Marokkaans-Berbers, klassiek Arabisch en Nederlands. Fona verwacht dat het aantal bellers met de nieuwe aids-infolijnen zal toenemen.