EU-rapport: Zorg in ziekenhuis moet beter
Een op de tien ziekenhuispatiënten in de EU ondergaat onnodig leed door de behandeling. Dat varieert van een operatie op een verkeerde patiënt tot een ziekenhuisinfectie. Dat stelde EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) maandag bij de presentatie van een rapport over deze kwestie.
Ruim 4 miljoen Europeanen lopen in het ziekenhuis een infectie op, zoals de ziekenhuisbacterie MRSA. Bijna 40.000 patiënten overlijden aan zulke infecties die ze in het ziekenhuis oplopen, bijna evenveel als door het verkeer in de hele EU. „Deze situatie is onaanvaardbaar”, stelde commissaris Vassiliou.De commissaris presenteerde de EU-landen een reeks aanbevelingen om patiënten beter te beschermen. Haar advies is dat elk EU-land medische missers en ziekenhuisinfecties meldt, zodat anderen ervan kunnen leren. Opleidingen moeten meer aandacht besteden aan onnodig leed voor patiënten.
De EU-commissaris wil verder dat Nederland en andere EU- landen een nationale strategie opstellen tegen de vele ziekenhuisinfecties. Artsen moeten vaker hun handen wassen om infecties te voorkomen. Het onderzoek en de opsporing van de infecties moeten ook beter.
Een topambtenaar van EU- commissaris Vassiliou noemde de Nederlandse acties voor patiëntenbescherming een voorbeeld voor andere EU-landen. Minister Klink (Volksgezondheid) wil het aantal medische missers in Nederland in vijf jaar halveren. Door fouten overlijden in ziekenhuizen jaarlijks 1700 patiënten. Ziekenhuizen en specialisten beloofden de samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners te verbeteren, verwisseling van medische dossiers te voorkomen en ziekenhuisinfecties aan te pakken.