Montenegro vraagt lidmaatschap EU
Premier Milo Djukanovic van Montenegro heeft maandag in Parijs het lidmaatschap van de Europese Unie aangevraagd voor zijn land. Hij deed dat bij een ontmoeting met president Nicolas Sarkozy van de huidige EU–voorzitter Frankrijk.
„Met deze stap verbindt Montenegro zich aan het toetredingsproces en bouwt het mee aan een verenigd Europa", aldus de premier.EU–commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) sprak over een „historische mijlpaal". Hij stelt dat Montenegro de laatste tijd belangrijke voortgang heeft geboekt op weg naar integratie met Europa. Het heeft de economie en politiek grondig hervormd.
Het Balkanland Montenegro ontstond in 2006, toen het zich afscheidde van Servië. Het land telt 680.000 inwoners, die sinds de onafhankelijkheid al met de euro betalen. Het heeft ongeveer een derde van de oppervlakte van Nederland.
De Franse president Sarkozy stuurt de aanvraag van Montenegro door naar de gezamenlijke EU–landen. Die bepalen wat ermee gebeurt. Waarschijnlijk vragen de EU–landen aan de Europese Commissie een opinie, waarna Montenegro de status van kandidaat–lid kan krijgen en formele onderhandelingen kan beginnen.
De procedure voor toetreding kan enkele jaren duren. Momenteel zijn Kroatië, Macedonië en Turkije officieel kandidaat–leden van de Europese Unie, die nu 27 landen telt.
De EU heeft eerder gesteld dat alle Balkanlanden welkom zijn om toe te treden. Naar verwachting zetten Albanië en Servië binnenkort ook stappen naar EU–toetreding.
EU–commissaris Olli Rehn bereidt zich inmiddels ook voor op een aanvraag van IJsland, meldde een woordvoerder maandag. Het land is in financiële problemen gekomen door de kredietcrisis. IJsland heeft al veel afspraken met de EU. Als het eiland aansluit bij de EU, mag het ook formeel de euro invoeren.