Economie

Economisch herstelplan EU definitief

Het economisch herstelplan van 200 miljard euro heeft vrijdag definitieve goedkeuring gekregen van de leiders van de EU–landen. De Britse premier Gordon Brown heeft dat vrijdag gemeld tijdens de top in Brussel. Donderdagavond tekende zich al overeenstemming af.

ANP
12 December 2008 14:09Gewijzigd op 14 November 2020 06:54
BRUSSEL – Het economisch herstelplan van 200 miljard euro heeft vrijdag definitieve goedkeuring gekregen van de leiders van de EU–landen. De Britse premier Gordon Brown heeft dat vrijdag gemeld tijdens de top in Brussel. Donderdagavond tekende zich al ove
BRUSSEL – Het economisch herstelplan van 200 miljard euro heeft vrijdag definitieve goedkeuring gekregen van de leiders van de EU–landen. De Britse premier Gordon Brown heeft dat vrijdag gemeld tijdens de top in Brussel. Donderdagavond tekende zich al ove

„Dit is het unanieme antwoord van Europa op de economische problemen", zei Brown. Hij wees erop dat de VS en de EU samenwerken om de recessie te bestrijden. Volgens hem zijn de lidstaten het erover eens dat monetair beleid alleen niet voldoende is om de economie weer aan het draaien te krijgen, maar dat er meer moet gebeuren.Volgens het herstelplan zal 1,5 procent van het bruto binnenlands product van de Europese Unie in de economie worden gepompt. Hiervan dragen de lidstaten het leeuwendeel bij: 170 miljard. De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank nemen de resterende 30 miljard voor hun rekening.

De lidstaten kunnen het herstelplan invullen zoals ze het zelf willen. Het gaat vooral om een bundeling van nationale maatregelen. Nederland had eerder een actie van 6 miljard euro aangekondigd. Het gaat daarbij deels om beleid dat al langer in de pijplijn zat, zoals de verlaging van de WW–premie.

De EU–begrotingsregels blijven bij de uitvoering van het herstelplan van kracht. Dat betekent dat lidstaten een begrotingstekort van hooguit 3 procent mogen hebben, al krijgen landen die door dat plafond heenschieten niet meteen met sancties te maken. Wel moeten ze zorgen dat ze weer zo snel mogelijk onder de afgesproken grens komen.

Tijdens de top was er druk op lidstaten als Duitsland en Nederland, die er financieel relatief gunstig voorstaan, om extra te investeren. Maar zij voelden er niets voor om voor landen die de afgelopen jaren een minder zuinig beleid hebben gevoerd de kastanjes uit het vuur te halen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer