Consument

Swarovski als liefdadigheid

Ze komt iets tegen. Het raakt haar. Dus gaat ze aan de slag. Zo werkt het bij Esther Leeuw-van de Mey (39). Zo ontstond Stitching for Women. Met de verkoop van zelfgemaakte sieraden verzamelt Leeuw geld voor onderzoek naar eierstokkanker.

Mariëlle Oussoren-Buys
12 December 2008 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:54
Ziekte van een goede vriendin vormde voor Esther Leeuw Van de Mey aanleiding om Stitching for Women op te zetten. Door sieraden te maken en te verkopen steunt ze het onderzoek naar eierstokkanker. Foto’s RD, Anton Dommerholt
Ziekte van een goede vriendin vormde voor Esther Leeuw Van de Mey aanleiding om Stitching for Women op te zetten. Door sieraden te maken en te verkopen steunt ze het onderzoek naar eierstokkanker. Foto’s RD, Anton Dommerholt

De armbanden, kettingen en andere sieraden die voor Leeuw liggen te schitteren zijn het zichtbare bewijs van haar creativiteit. Begon ze met het borduren van wenskaarten (vandaar ”stitching”, dat borduren betekent), inmiddels heeft ze zich vooral toegelegd op het maken van sieraden en andere spullen van sterling zilver. Ze verkoopt het resultaat via haar website en op beurzen. Vijftig procent van de verkoopprijs komt ten goede aan het onderzoek naar de oorzaak van eierstokkanker.Daar is het de inventieve dame allemaal om begonnen. „Een goede vriendin overleed in januari aan eierstokkanker. Dat zij deze ziekte kreeg, vormde voor mij de aanleiding om Stitching for Women eind 2006 op te zetten.”

„Ik wil niet met de zoveelste acceptgiro aankomen”, zo verklaart Leeuw haar keus voor de verkoop van producten. „Ik wil mensen iets bieden voor het geld dat ze schenken.” Het werkt, zo blijkt: jaarlijks leveren de sieraden ongeveer 3000 euro winst op.

Bijbeltekst
Middelpunt in haar collectie zijn de sieraden met een kristal in de kleur teal: een tint die het midden houdt tussen zeegroen en mintgroen. Een lint in deze kleur -oftewel de teal ribbon- is het internationale symbool voor eierstokkanker. Leeuw hoopt dat het symbool dezelfde bekendheid krijgt als zijn zusje, de pink ribbon. „Dat roze lint, het staat voor borstkanker, zie je inmiddels vaak in de media. In een paar jaar is het heel bekend geworden. Volgens Leeuw is eierstokkanker een haast vergeten vorm van kanker. „De signalen zijn onduidelijk: het rommelt wat, een beetje druk op de blaas.” Toch krijgen jaarlijks 1100 vrouwen de diagnose te horen; 900 vrouwen overlijden eraan. De oorzaak van de ziekte is nog steeds niet bekend.

Opvallend item in het aanbod van Stitching for Women is de zogenaamde teal ribbon suncatcher: een raamhanger in een abstracte engelvorm, in de bekende zeegroene tint. Op bijgevoegd kaartje staat een (Engelse) Bijbeltekst uit Jeremia 29:11: „Want Ik weet de gedachten, die Ik over u denk, spreekt de Heere, gedachten des vredes, en niet des kwaads…” Leeuw, van oorsprong Joods: „Ik vind het mooi dat er zo’n gebed bij zit. De hanger verkoop ik veel aan hospices.”

Intens
Omdat niet iedereen van de kleur teal houdt, maakt Leeuw inmiddels ook sieraden met een rode, blauwe of zwarte steen. De vrouw achter Stitching for Women gaat voor duurzaamheid en gebruikt daarom sterling zilver en Swarovskikristallen. „Dit is dan misschien iets duurder, het levert veel meer sieraad op. Er is al zo veel bling bling.”

Een armband kost rond de 20 euro. „Mensen zeggen wel eens tegen me: Maak het toch duurder! Maar dat doe ik liever niet. Ik wil de drempel laag houden.” Oorbellen gaan weg voor 10 à 15 euro, kettingen kosten rond de 30 euro. Daarnaast zijn er telefoonhangers (5,50 euro) en boekenleggers (7,50 euro) te koop.

„Sieraden maken heeft m’n hart”, zegt Leeuw. Van alle soorten die ze verkoopt heeft ze er minstens één op voorraad. Daarnaast streeft ze ernaar om elke twee à drie maanden een nieuw ontwerp uit te denken. Het kost haar wekelijks zo’n twaalf uur, naast haar baan als projectmanager. In die tijd knutselt ze ook aan oude sieraden (zie ”Afgedankt sieraad gevraagd”).

Voor haar overleden vriendin Rebecca maakte ze een herdenkingsarmband, met vlinders van Swarovskikristal. „Haar hele familie draagt die. Dat is ook een stukje symboliek.” Maakt ze ook vergelijkbare armbanden op verzoek? „Als er behoefte aan is, zou het kunnen. Dat bekijk ik per geval. Ik probeer zulke persoonlijke opdrachten wel te beperken. Het is veel intensiever dan gewoon sieraden maken. Je leeft dan sterk mee met de familie van een overledene. Ik wil voorkomen dat ik eraan onderdoor ga.”

Meer informatie: www.stitchingforwomen.nl.


Kraamverband voor Afrika
Stichting Baby Hope is ook een initiatief van Esther Leeuw. De stichting -waaruit de dame achter Stitching for Women zich inmiddels heeft teruggetrokken- zamelt door heel Nederland medisch materiaal in dat nodig is bij een bevalling. Bestemming: Afrika.

„Ik heb veel gereisd”, zo verklaart Leeuw haar inzet voor kraamvrouwen in verre landen. „Dan zie je wat voor tekorten er zijn.” Tegelijkertijd merkte Leeuw, zelf ook moeder, dat bij Nederlandse bevallingen vaak maar een klein deel van het zogenaamde kraampakket -beschikbaar gesteld door zorgverzekeraars- wordt gebruikt. Meer dan eens blijven navelklemmetjes, kraamverbanden, onderleggers en andere medische materialen over. Ze belanden in de prullenbak, terwijl het materiaal volgens Baby Hope in Afrika kan zorgen voor een betere hygiëne tijdens bevallingen en daardoor kan bijdragen aan afname van de zuigelingensterfte.

www.stichtingbabyhope.org voor inzamelpunten en meer informatie.


Afgedankt sieraad gevraagd
In een halfvergeten laatje liggen sieraden: kettingen, oorbellen, armbanden, ringen. Slotje kapot. Of de eigenaar vindt ze niet meer mooi. Voor die categorie sieraden weet Esther Leeuw van Stitching for Women een nieuwe bestemming.

Via oproepjes in onder meer plaatselijke kranten en op sieradenfora vraagt ze om overbodige of kapotte sieraden. „Vaak zijn dat losse kralen of gebroken kettingen.” Soms repareert ze het sieraad, soms maakt ze er iets nieuws van.

Bijvoorbeeld een stel zwarte oorhangers. „Deze stukjes ketting had ik nog liggen”, wijst Leeuw. „De kralen kreeg ik van wildvreemde mensen. Dit is het resultaat. Hoe het uitvalt, hangt af van mijn inspiratie.”

Het is Leeuw te doen om „simpele huis-tuin-en-keukensieraden. „Met goud en andere edelmetalen werk ik niet. Ik kan die zelf ook niet goed repareren.” De opbrengst van de gerecyclede sieraden komt volledig ten goede aan het onderzoek naar eierstokkanker.

Overbodige sieraden? Stuur ze naar: Stichting Stitching for Women, P. Lemeerstraat 59, 1648 KC De Goorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer