Buitenland

VN: Congo en Rwanda gaven rebellen steun

Rwanda en de Democratische Republiek Congo hebben beide rebellenbewegingen gesteund tijdens recente gevechten in Congo. Dat blijkt uit een ontwerprapport van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties, dat woensdag gedeeltelijk naar buiten is gebracht.

Buitenlandredactie
11 December 2008 08:24Gewijzigd op 14 November 2020 06:53

Onder meer persbureau Reuters en de Britse nieuwszender BBC kregen kopieën van het rapport in handen. Rwanda zou de Tutsirebellenleider Laurent Nkunda gesteund hebben bij het werven van militanten. Het Congolese leger zou Hutumilities in het oosten van Congo gesteund hebben. Deze Hutu’s zijn vermoedelijk na de genocide van 1994 in Rwanda de grens met Congo overgestoken.Volgens het rapport hebben de Rwandezen de aanhangers van Nkunda voorzien van wapens, mochten de rebellen gebruikmaken van Rwandese banken en mochten vanaf Rwandees grondgebied aanvallen gepleegd worden op het Congolese leger. Ook zouden Rwandese functionarissen rekruten, onder wie kindsoldaten, naar de grens hebben gebracht.

De Congolese overheid zou geholpen hebben bij het exploiteren van de minerale rijkdom in het oosten van Congo. De Hutumilities verdienen veel geld met de verkoop van deze grondstoffen. Volgens het rapport zouden sancties opgelegd moeten worden aan internationale bedrijven die grondstoffen van de Hutumilities kopen.

Beide landen ontkennen elke betrokkenheid. De VN-Veiligheidsraad zal het rapport maandag bespreken. Door de gevechten in het oosten van Congo zijn sinds augustus een kwart miljoen mensen op de vlucht geslagen.

De vredesonderhandelingen over Oost-Congo in Kenia zijn ondertussen stil komen te staan omdat de onderhandelaars geen macht hebben om beslissingen te nemen. Dat heeft de VN-gezant die de gesprekken leidt, de voormalige Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, gisteren gezegd.

Vertegenwoordigers van de Congolese regering en de rebellen vergaderen sinds maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi over een staakt-het-vuren. De gesprekken worden echter telkens onderbroken, omdat de vertegenwoordigers van de rebellen moeten overleggen met hun leiders. Toch denkt Obasanjo niet dat de onderhandelingen aan het mislukken zijn. Hij liet weten een afvaardiging naar rebellenleider Laurent Nkunda te sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer