Politiek

Coalitie verdeeld in discussie begrotingsregels

De coalitie is verdeeld over de vraag of er bezuinigd moet worden als het begrotingstekort in 2010 oploopt tot meer dan 2 procent. CDA wil bestaande afspraken daarover handhaven, terwijl de PvdA vindt dat regels bijgesteld kunnen worden in een uitzonderlijke situatie. De ChristenUnie heeft geen zin in een „loopgravenoorlog over begrotingsregels".

ANP
10 December 2008 15:14Gewijzigd op 14 November 2020 06:53
SLOB ...paniekvoetbal... Foto ANP
SLOB ...paniekvoetbal... Foto ANP

Fractievoorzitter Slob van de kleinste regeringspartij waarschuwde woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de financiële crisis voor „paniekvoetbal". De koopkracht verslechtert volgend jaar niet en er is volgens Slob dan ook nog geen reden voor discussie over de begrotingsregels.CDA–fractievoorzitter Van Geel zei dat het kabinet zich moet houden aan eerdere afspraken. Zodra het begrotingstekort de 2 procent overschrijdt, moeten er volgens hem maatregelen volgen. De VVD en D66 steunen hem.

Maar de PvdA en de linkse oppositiepartijen SP en GroenLinks vrezen dat bezuinigingen schade toebrengen aan de economie. „Regels zijn regels, maar ze kunnen altijd bijgesteld worden op het moment dat er een bijzondere situatie is", stelde PvdA–fractievoorzitter Hamer.

Minister Bos van Financiën wilde daar woensdag voor het debat niet op ingaan. „We praten nu over de begroting van 2009 en die is niet in gevaar".

Een Kamermeerderheid pleitte verder voor extra maatregelen om de negatieve economische gevolgen op de woningmarkt te verzachten. De investeringen in het bouwen van voldoende woningen mogen niet gefrusteerd worden.

VVD en SGP willen ook een halvering van de overdrachtsbelasting op de koop van een huis. Organisaties in de woonsector pleiten daar ook voor. Volgens Bos levert het niets op. „Het verlagen van de overdrachtsbelasting zou er alleen maar toe leiden dat de huizenprijzen stijgen".

VVD–fractievoorzitter Rutte wil een lastenverlaging in ruil voor het matigen van lonen door werkgevers en werknemers. De werktijdverkorting die het kabinet nu verstrekt noemde hij „dweilen met de kraan open".

SP–leider Kant pleitte juist voor uitbreiding van de regeling voor werktijdverkorting, zoals ook werkgevers en vakbonden vragen. De PvdA wil de maatregel in januari eerst evalueren. Misschien zijn maatregelen die overtollig personeel aan ander werk helpen beter, aldus de PvdA.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer