„Help kuiken en rietsnijder”
De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over de begroting van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Drie vragen en antwoorden over die begroting.
- Hoeveel geld gaat er om in deze begroting?Minister Verburg van Landbouw heeft ruim 2,4 miljard euro te besteden. Daarvan geeft ze komend jaar 2 miljoen euro uit voor de aanleg van parken en speelweiden in steden. Verder wil Verburg op bijvoorbeeld boerderijen 1500 maatschappelijke stageplekken realiseren. Dat kost ongeveer 800 euro per plek. De minister heeft forse bedragen gereserveerd voor duurzame visserij (17 miljoen euro), controles op dierenwelzijn (14 miljoen euro) en onderzoek naar diervriendelijke stallen (17 miljoen euro).
- Wat wil de coalitie?
ChristenUnie-Kamerlid Kramer vraagt aandacht voor mannelijke eendagskuikens, waarvan er 30 miljoen per jaar worden vergast of versnipperd omdat kippenhouders eigenlijk alleen hennetjes kunnen gebruiken als vleeskip of om eieren te leggen. „We hebben in feite zelf dat probleem gecreëerd”, meent Kramer. „We hebben te veel voor eigen gewin de kippen doorgefokt, zonder respect voor de ordening van de schepping.”
Kramer zal in het begrotingsdebat aan minister Verburg vragen onderzoek te doen naar de mogelijkheden die de zogeheten dubbeldoelkip biedt. Dat type kip wordt gehouden voor het vlees én voor het ei, en niet voor een van beide. „De dubbeldoelkip is weliswaar economisch minder aantrekkelijk, maar past wel in een streven naar verduurzaming en dierenwelzijn.”
Het CU-Kamerlid zal een amendement indienen om via natuurbeschermingsorganisaties 2 of 3 miljoen euro vrij te maken voor rietsnijders. „Zij krijgen nu te weinig geld voor hun werk, waardoor ze er noodgedwongen mee moeten stoppen.” Hun werk is echter wel nodig, omdat ze bosvorming in natte natuurgebieden tegengaan en rietvelden in stand houden.
- Wat wil de oppositie?
Van alle partijen in de Kamer besteedt de Partij voor de Dieren verreweg de meeste tijd aan de landbouwbegroting. Het grootste deel van de spreektijd van de tweekoppige fractie gaat eraan op. Fractievoorzitter Thieme wil in het debat verklaren hoe minister Verburg „keer op keer kan wegkomen” met het niet uitvoeren van diervriendelijke moties die door de Kamer zijn aangenomen. „Het landbouwdossier is voor veel partijen bijzaak”, legt Thieme uit. „En voor het CDA een melk- en honingdossier, met de nadruk op melk.” Voor de PvdA en de ChristenUnie lijken landbouwonderwerpen volgens Thieme „vooralsnog te onbelangrijk om er een breekpunt van te maken.”
Ze zal Verburg om opheldering vragen „over het feit dat de bewindsvrouw in Nederland mondjesmaat en met kennelijke tegenzin inzet op een meer duurzame, plantaardige eiwitproductie, maar tegelijkertijd de Nederlandse bio-industrie promoot in China.” Jammer, vindt Thieme, „want inmiddels is duidelijk geworden dat de grootschalige consumptie van dierlijke eiwitten onhoudbaar is.”
Volgens Thieme is Verburg niet onafhankelijk en onpartijdig, omdat ze „zuivel, varkens- en kalfsvlees promoot, tot in de ministerraad toe.”