FNV maakt werk van beroepsziekteclaims
Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft 196 bedrijven aansprakelijk gesteld omdat werknemers een beroepsziekte hebben opgelopen. Dat heeft het bureau woensdag bekendgemaakt.
Het gaat om 85 mensen met rsi, vijftig met OPS (de zogeheten schildersziekte, waarbij de hersenen zijn aangetast door chemische middelen), 33 met ernstige rugklachten, negentien met burn-out, zeven met longaandoeningen, vier met kapotte knieën, vier met allergie, drie met lawaaidoofheid, drie met een beroepskanker en twee met een posttraumatische stressstoornis.
Het aantal zaken is tweemaal zo hoog als vorig jaar. Volgens directeur P. Ulenbelt komt dit doordat slachtoffers het bureau beter weten te vinden. „Wie een advocatenbureau belt, weet dat de kosten snel oplopen. Bij ons hoeven de klanten alleen te betalen als de rechtszaak succesvol afloopt. Dat is een uitkomst voor bijvoorbeeld WAO’ers met een kleine uitkering.”
Het FNV-bureau probeert steeds een regeling treffen, maar 35 bedrijven hebben dat afgewezen. Tegen hen zijn juridische procedures gestart. Het FNV-bureau heeft inmiddels voor 28 mensen met een beroepsziekte gezamenlijk 1 miljoen euro schadevergoeding binnengehaald. Het bureau onderzoekt op dit moment nog 200 andere zaken op mogelijkheden tot aansprakelijkheidsstelling.
De meeste bedrijven die aansprakelijk zijn gesteld, werken in de sectoren metaal, schilderwerk, ict, vervoer, bouw, tuinbouw en drukkerijen.
Jaarlijks komen er 25.000 mensen met een beroepsziekte bij, aldus het bureau, dat zich baseert op schattingen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van de Universiteit van Amsterdam. Bedrijfsartsen melden ongeveer 6000 beroepszieken per jaar.