KNMP wijst op fout gebruik medicijn
Het aantal mensen dat jaarlijks in het ziekenhuis belandt door verkeerd gebruik van medicijnen kan in vijf jaar tijd zeker worden gehalveerd. Volgens cijfers zijn er nu elk jaar 19.000 ziekenhuisopnames als gevolg van onjuist medicijngebruik.
Dat heeft koepelorganisatie van apothekers KNMP maandag aan de Tweede Kamer geschreven.Behalve de vermijdbare immateriële schade kan een kostenbesparing worden gerealiseerd van circa 40 miljoen euro per jaar. Experts die in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid onderzoeken hoe de medicatieveiligheid kan worden verbeterd, komen op korte termijn met adviezen en aanbevelingen.
Vooral oudere patiënten die diverse geneesmiddelen gebruiken, hebben kans op problemen. Een gesprek met de apotheker en overleg met de arts kan helpen. Vanaf 1 februari ondersteunt de KNMP apothekers die dit soort medicijngesprekken voeren.
Uit een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en de zorgbelangenorganisaties onder 5000 personen blijkt dat er nog wel wat schort aan de informatievoorziening aan patiënten over hun medicijngebruik. Zo zegt een kwart soms en een op de tien patiënten nooit informatie van de apotheker te krijgen over het voorgeschreven medicijn. Bij herhaalrecepten krijgt driekwart geen informatie over het gebruik van die medicijnen.
De resultaten laten zien dat bijna 80 procent van de deelnemers dagelijks verschillende medicijnen gebruikt. Dat loopt op van twee tot drie medicijnen (40 procent) tot dagelijks meer dan tien medicijnen (7 procent). De deelnemers aan de meldactie vinden dat de apotheek moet controleren of medicijnen effect op elkaar hebben; 60 procent ervaart dat de apotheker daar goed op let, voor 40 procent is niet duidelijk of die controle wordt uitgevoerd.
Vooruitlopend op de landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier treffen apothekers en klinisch chemici voorbereidingen om klinisch relevante informatie voor apothekers beschikbaar te maken.