Economie

Najaarsoverleg heeft lange aanloop

Het Najaarsoverleg kent dit jaar een relatief lange aanloop. Vakbeweging, werkgevers en regering zijn al maandenlang bezig hun plannen te presenteren voor de economie in de komende tijd.

ANP
28 November 2002 08:39Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

Een periode vol beschuldigingen en broze akkoorden wordt donderdag naar verwachting afgesloten met een sociaal akkoord.

12 september: Ministers van het nieuwe kabinet maken kennis met de voorzitters van werkgevers- en werknemersorganisaties. Tijdens een overleg wordt gesproken over onder meer de regeringswens om de loonstijging te matigen tot 2,5 procent en striktere eisen te stellen aan de pensioenfondsen. Ook het spaarloon en de voorgenomen bezuinigingen op de Melkertbanen komen ter sprake. Het kabinet zegt dat de haperende economie geen andere keus laat dan bezuinigen. De sociale partners zeggen niet gediend te zijn van de eenzijdige maatregelen. Afgesproken wordt dit najaar verder te praten.

8 en 9 november: Verkennend overleg tussen de sociale partners en de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Hoogervorst (Financiën). Afgesproken wordt onder meer dat het kabinet 500 miljoen lastenverlichting geeft, in ruil voor matiger lonen in 2003. Pensioenfondsen krijgen meer tijd om de reserves aan te vullen, wat voorkomt dat werknemers plotseling erg hoge pensioenpremies zouden moeten betalen.

Het kabinet biedt werkgevers en vakbeweging de keus tussen een eenjarig akkoord over enkele onderwerpen of een uitgebreid meerjarig akkoord waarin ook de WAO-plannen worden opgenomen. De FNV wil alleen over het kortetermijnplan praten, omdat daarin de WAO niet voorkomt. „Het kabinet wil een asociale WAO en daar kunnen we niet aan meewerken”, aldus FNV-voorzitter De Waal. Het kabinet volgt die keus, tot teleurstelling van werkgevers en vakcentrale CNV, die liever een meerjarig akkoord hadden afgesloten.

22 november: Vakbeweging en werkgevers worden het eens over matiger lonen: ze willen CAO’s met hooguit 2,5 procent vaste loonsverhoging. Bij goedlopende bedrijven kan er een eenmalige vergoeding bij. De vakbeweging stelt hier wel een reeks voorwaarden bij, waaronder dat niemands koopkracht vermindert.

25, 26 en 27 november: Voorbereidende gesprekken tussen ambtenaren en deskundigen van de vakcentrales en werkgeversorganisaties. Tussen vakbeweging en kabinet liggen drie heikele punten. De vakcentrales willen meer geld van het kabinet voor behoud van het spaarloon, de Melkertbanen en voorzieningen voor langdurige minima.

28 november: Het uiteindelijke Najaarsoverleg zelf, in aanwezigheid van minister-president Balkenende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer