Voormalig cardioloog vast voor doodslag
De kindercardioloog die vorige week dinsdag werd aangehouden in verband met de dood van de baby Charlotte Floor in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, zit vast op verdenking van doodslag.
Dat heeft zijn raadsman, P. van Wersch, woensdag bekendgemaakt.
De cardioloog voerde vorig jaar maart bij het zeven maanden oude kind een dotterbehandeling uit, die een dodelijke afloop had: het kind overleed later op de afdeling intensieve zorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde onlangs dat er het nodige was misgegaan bij de operatie. De onafhankelijke commissie-Büller, die in opdracht van het ziekenhuis de affaire onderzocht, velde een veel zwaarder oordeel en sprak van ernstige misstanden.
Van Wersch vindt de verdenking van doodslag en het feit dat zijn cliënt vastzit onbegrijpelijk. De advocaat verwijt het openbaar ministerie misbruik te maken van bevoegdheden. „Het OM schijnt hem vast te hebben gezet omdat men bang is voor beïnvloeding van het onderzoek, maar dat is onzin. De zaak loopt al anderhalf jaar. Mijn cliënt is door de inspectie en de commissie-Büller al uitgebreid gehoord en als hij de zaak zou willen beïnvloeden had hij dat allang gedaan.”
Ook de verdenking van doodslag tegen de cardioloog, die niet meer in het WKZ werkt, vindt Van Wersch veel te ver gaan. „Er kan hooguit sprake zijn van schuld bij de dood van het kind. Van opzet, zoals doodslag impliceert, is zeker geen sprake.”
De artsenorganisatie KNMG vindt het „onbegrijpelijk” dat de arts is opgepakt en spreekt van een dwangmiddel op „dubieuze grond.” „De zaak speelde al anderhalf jaar geleden en de betrokkene heeft aan het onderzoek meegewerkt. Eventuele vrees voor herhaling is niet reëel, want de cardioloog is niet meer aan het werk”, aldus een woordvoerster van de KNMG.
Volgens haar is het uitzonderlijk dat een zaak een dergelijk strafrechtelijk vervolg krijgt. Het tuchtcollege is de gangbare weg. De KNMG wil niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, maar vreest dat een dergelijke aanpak, zoals opsluiting, de openheid en de toetsbaarheid van medici bemoeilijkt. Zij zullen zich mogelijk terughoudender opstellen, terwijl de KNMG juist wil dat artsen zich toetsbaar opstellen en meewerken aan onderzoek als iets fout is gegaan.