Discussie in PvdA over Irak laait op
De discussie in de PvdA over een onderzoek naar de Nederlandse steun voor de inval in Irak is weer opgelaaid.
PvdA-senator De Vries zei zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos dat zijn partij tijdens de kabinetsformatie in 2007 „gewoon als gegeven heeft aangenomen” dat het CDA geen onderzoek naar de Irakoorlog wilde. De oud-minister stelde dat hij uit goed geïnformeerde bronnen heeft vernomen dat PvdA-leider Bos eigenlijk geen pogingen heeft ondernomen een onderzoek af te dwingen.Bos heeft altijd gezegd dat hij wel heeft geprobeerd om een onderzoek mogelijk te maken, maar dat dat niet is gelukt. Na de kabinetsformatie noemde hij het een van zijn grootste nederlagen dat dit onderwerp in de coalitieonderhandelingen was gesneuveld. Zaterdag liet hij via een woordvoerder weten dat het onderzoek tot in het laatste uur van de formatie op tafel heeft gelegen. „Het was een van de grootste strijdpunten tijdens de formatie.”
Toenmalig formateur Wijffels stelde vorig jaar ook al dat er een „stevig debat” over gevoerd was. ChristenUniefractievoorzitter Slob, die ook bij de formatie betrokken was, wilde zaterdag niet meer kwijt dan dat Irak onderwerp van gesprek is geweest.
De Vries zinspeelt op een parlementaire enquête naar de Nederlandse steun voor de inval in Irak vanuit de Senaat. Hij vindt het onverteerbaar dat de Tweede Kamer er geen onderzoek naar mag doen als gevolg van de coalitieafspraken. „De verantwoordingsplicht van de regering, de essentie van de democratie, kun je niet wegonderhandelen.”
De PvdA-senator heeft de regering samen met anderen ruim honderd vragen gesteld over de inval in Irak. Voor de Kerst komen de antwoorden daarop binnen. Afhankelijk daarvan besluit De Vries of hij zal aansturen op een parlementaire enquête. „Ik zit daar niet op te wachten, maar ik wil ook niet met vragen blijven zitten. Onze vragen moeten adequaat worden beantwoord.”
D66 wil komende week een debat met premier Balkenende en Bos.