Nawijn: ama-campus is geen gevangenis
Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) worden niét opgesloten in de speciale campus in Vught. De opvang is weliswaar besloten, maar de kinderen kunnen onder strikte voorwaarden wel buiten de hekken komen. Dat zei demissionair minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid) woensdag in een debat met de Tweede Kamer over het in Europa „unieke experiment”.
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de onlangs gestarte proef, die is gericht op het uitzetten van de asielzoekers, maar de oppositiepartijen zijn zeer kritisch over het besloten karakter en het gebrek aan privacy. GroenLinks is afkering van de campus en vraagt zich af of het niet beter is de kinderen in de ’gewone’ open opvang onderdak te bieden.
Nawijn betoogde dat beslotenheid gewenst is om de ama’s te beschermen tegen de „boze buitenwereld”. Hij vreest dat de kinderen geronseld zullen worden voor prostitutie en criminele activiteiten. „We moeten ze beschermen”, aldus Nawijn.
Hij zegde toe dat in het onderwijs aan de kinderen meer aandacht zal worden besteed aan Nederland, maar van een volwaardig integratieprogramma kan geen sprake zijn. De campus is namelijk bedoeld om de jonge asielzoekers (15, 16 jaar), die in de asielzoekerscentra zijn afgewezen, voor te bereiden op terugkeer naar hun land van herkomst. Daarom was Sinterklaas onlangs ook niet welkom. Dat zou een te innige kennismaking met de Nederlandse cultuur zijn geweest, stelde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Er wordt al jarenlang gesteggeld over het lot van de ama’s. Terugkeer maar het land van herkomst is een groot probleem omdat de jongeren vaak geen identiteitspapieren hebben en het betreffende land ’onfris’ is. Zo gauw duidelijk is dat er in dat land adequate opvang is, zal de ama op het vliegtuig worden gezet.
Op termijn kunnen 360 jeugdige asielzoekers onderdak krijgen in Vught. Er zitten er nu rond de vijftien. Belangenorganisaties hebben veel kritiek op het strenge regime omdat de jongeren weinig privacy hebben en worden onderworpen aan een puntenbeoordelingssysteem. Iedere maand worden de resultaten geëvalueerd. Nawijn zal de Tweede Kamer hiervan nauwgezet op de hoogte houden.