Buurlanden Zimbabwe in actie tegen cholera
Twee buurlanden van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Mozambique, doen er alles aan om te voorkomen dat de cholera-epidemie overslaat. De Zuid-Afrikaanse regering maakte vrijdag bekend dat meer legerartsen naar de noordelijke grens met Zimbabwe worden gestuurd. Zij moeten de vele Zimbabwanen opvangen die door de cholera-epidemie hun land ontvluchten.
De regering in Johannesburg stuurt ook schoon water en andere hulpgoederen zoals tenten, dekens en bedden naar Zimbabwe. Maandag vertrekt een Zuid-Afrikaans team deskundigen naar het buurland om vast te stellen wat er nog meer nodig is aan hulp. Verdere hulpmaatregelen worden volgende week bekendgemaakt.Zuid-Afrika gaat nauw samenwerken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere donororganisaties om Zimbabwe van medische hulpgoederen te voorzien „om de toestroom van Zimbabwanen naar Zuid-Afrika en andere buurlanden te beheersen en te verminderen.”
Ook Mozambique, dat in het westen een lange grens heeft met Zimbabwe, is in de hoogste staat van paraatheid om het overslaan van de epidemie te voorkomen. Minister Ivo Garrido van Volksgezondheid zei gisteren dat teams van artsen en verplegers naar de grensprovincies zijn gestuurd om de cholera te bestrijden.
De choleracrisis leidt ook tot hernieuwde kritiek op de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Algemeen wordt zijn economisch wanbeleid gezien als directe oorzaak voor de huidige omvang van de epidemie, die volgens de Verenigde Naties al 575 mensen het leven heeft gekost. Door geldgebrek worden kapotte riolen niet gerepareerd, waardoor bacteriën zich tijdens de regentijd makkelijk kunnen verspreiden. Er zijn onvoldoende voorzieningen voor drinkwater en de ingestorte gezondheidszorg kan de stroom patiënten niet aan.
Voormalig aartsbisschop van Kaapstad Desmond Tutu zei donderdagavond in het tv-programma NOVA dat Mugabe moet vertrekken, desnoods door een militaire interventie vanuit de buurlanden. Tutu zei dat de landen van de Afrikaanse Unie en de landen in zuidelijk Afrika over genoeg militaire capaciteit beschikken om Mugabe desnoods met geweld af te zetten. „Hij verwoest een prachtig land. Een land dat ooit de graanschuur van Afrika was, is nu zelf een bedelaar geworden die hulp nodig heeft”, zei Tutu.
De voormalige Nobelprijswinnaar opperde dat Mugabe desnoods moet worden aangeklaagd voor het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag om hem tot aftreden te dwingen. Mugabe erkent het hof overigens niet.
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, drong vrijdag aan op het aftreden van Mugabe. „Het is meer dan tijd dat Robert Mugabe vertrekt, dat is nu duidelijk”, zei Rice in de Deense hoofdstad Kopenhagen. „De verkiezingen waren een schertsvertoning, de machtsdeling is een schertsvertoning. Daarvoor betalen we nu de humanitaire tol.”
„Als dit voor de internationale gemeenschap geen teken is dat het tijd is om in actie te komen en te doen wat gedaan moet worden, dan weet ik niet wat het zou moeten zijn”, zei Rice. Ze voegde daaraan toe dat de Afrikaanse landen in zuidelijk Afrika hierbij het voortouw moeten nemen. Zij hebben volgens haar het meest te verliezen bij de crisis in Zimbabwe.