Nog drie heikele punten voor start najaarsoverleg
Tussen vakbeweging en regering zijn voor het najaarsoverleg donderdag nog drie heikele punten. Dat stelden de onderhandelaars van FNV en CNV dinsdag na beraad met ambtenaren en werkgeversorganisaties.
Dat het kabinet dinsdag ongeveer 40 miljoen euro extra beschikbaar stelde voor mensen met Melkertbanen, stemde de vakcentrales nog niet tevreden. De FNV en het CNV willen dat het kabinet ook afziet van de vacaturestop en de gedwongen ontslagen onder de mensen met een gesubsidieerde baan, de zogeheten Melkertbanen.
De andere twee heikele punten zijn het spaarloon en de langdurige minima. Voor beide wil de vakbeweging meer geld. De vakbondsonderhandelaars klagen dat het kabinet nog geen duidelijke teksten op tafel heeft gelegd. „Het gepruts neemt grote vormen aan”, oordeelde A. Jongerius, hoofdbestuurster van de FNV.
Coördinator arbeidsvoorwaarden R. van Splunder van het CNV noemde het overleg dinsdag bezigheidstherapie. „Bijpraten zonder nieuwe teksten schiet niet erg op. Twee dagen voor het overleg en dan nog drie zulke cruciale punten, maakt mij nog steeds niet erg enthousiast voor het najaarsoverleg donderdag.”
Bij het traditionele najaarsoverleg spreken regering, vakbeweging en werkgevers over verscheidene sociaal-economische onderwerpen. Eind vorige week kwamen werkgevers en werknemers overeen de lonen volgend jaar met niet meer dan 2,5 procent (het inflatieniveau) te laten stijgen. Dit op voorwaarde dat het kabinet hen op een aantal punten tegemoetkomt.
De voorbereidende onderhandelaars zouden elkaar vanmiddag opnieuw treffen in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) te Den Haag. Jongerius zei haar hart vast te houden over de voortgang: „We weten nog steeds niet of het zinvol is om naar het najaarsoverleg te gaan.”
De werkgeversorganisaties zijn aanmerkelijk positiever gestemd over de voorbereiding. „Het is duidelijk dat de heikele punten aan de kant van de vakbeweging liggen”, zegt secretaris sociale zaken A. van Delft van de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland. „Hoewel wij het niet verkeerd vinden als het kabinet op die punten met een beter bod komt.”
MKB-Nederland heeft dinsdag bij het kabinet wel opnieuw aangedrongen op behoud van de SPAK, de subsidie voor werkgevers die laaggeschoolden in dienst nemen. Het kabinet wil die subsidie verminderen. MKB-Nederland vreest dat hierdoor meer laaggeschoolden werkloos zullen worden dat en de kosten voor ondernemers oplopen.
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW zegt vooral te hechten aan loonmatiging en betaalbare pensioenen. Daarover zijn volgens een woordvoerder al goede afspraken gemaakt.