Israël krijgt Duitse Patriot-raketten
Duitsland voorziet Israël van Patriot-luchtafweersystemen om het land te helpen beschermen als dat nodig is. Duitsland is daar om historische en morele redenen toe verplicht. Dat zegt de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in een interview met het weekblad Die Zeit dat donderdag verschijnt.
Israël heeft Duitsland al meer dan een jaar geleden om Patriot-luchtafweerinstallaties gevraagd. Dat hebben beide landen dinsdag bevestigd. Omdat Duitsland niet reageerde, heeft Israël het verzoek vorige week herhaald.
Schröder doelde vermoedelijk op mogelijke Iraakse raketaanvallen als het in het Midden-Oosten tot een nieuwe oorlog komt. Dat is echter niet de reden waarom Israël in eerste instantie belangstelling toonde voor de luchtafweersystemen, zo zei een Israëlische defensiewoordvoerder tegen het Duitse dagblad Die Welt. Duitsland zou meer dan een jaar geleden hebben aangegeven over een „overschot” aan Patriots te beschikken en geleidelijk afstand te willen doen van de luchtafweerraketten. Israël had toen belangstelling omdat het eigen antiraketsysteem Arrow nog niet bruikbaar was.
De Duitse luchtmacht heeft dertig Patriot-luchtafweerinstallaties. Israël wil daar de beschikking over krijgen om de eigen luchtafweer te versterken, mede wegens de dreiging uit Irak, dat tijdens de Golfoorlog van 1991 39 Scud-raketten op Israël afvuurde. Israël ziet verder Iran en de Iraanse raketten waarover de Hezbollah in Libanon beschikt als een steeds groter gevaar.
In 1991 heeft Duitsland Israël ook Patriots ter beschikking gesteld. Israël had verder de beschikking over Amerikaanse en Nederlandse luchtafweerraketten, die echter weinig succesvol bleken tegen de Iraakse Scuds. Inmiddels is het Patriot-systeem technisch verbeterd.
Het Israëlische verzoek staat los van de vraag welke ondersteuning Duitsland de Verenigde Staten gaat bieden bij een eventuele aanval op Irak. Duitsland behoort tot het vijftigtal landen dat door de Amerikaanse regering is gevraagd welke ondersteuning zij zouden willen bieden. De Duitse regering heeft het sturen van troepen uitgesloten, maar houdt andere mogelijkheden open.
De Verenigde Staten boden Israël dinsdag eerder op de dag al een nieuwe serie Patriot-raketten aan waarmee door Irak afgevuurde Scuds kunnen worden onderschept.
Volgens de Israëlische televisie hebben de Verenigde Staten wel de voorwaarde gesteld dat Amerikaanse militairen op Israëlisch grondgebied de wapens gaan beheren. De televisie meldde ook dat Israëlische functionarissen hebben gezegd dat de regering-Sharon het Amerikaanse aanbod niet zal accepteren, omdat in samenwerking met de Verenigde Staten al een ander antiraketsysteem, de Arrow, is ontwikkeld.
De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen verwerpt een rapport van de Israëlische strijdkrachten over de omstandigheden waaronder een VN-medewerker in Jenin werd gedood. Dat zei woordvoerder René Aquarone van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) dinsdag in Genève in Zwitserland.
De Britse hulpverlener Iain Hook (53) werd vrijdag in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische militairen doodgeschoten. Volgens Aquarone werd hij in de rug getroffen door een kogel. Ook twijfelt hij aan enkele andere cruciale aspecten van de Israëlische versie van het gebeuren.
In tegenstelling tot Israëlische beweringen had er nabij het VN-complex geen schietpartij plaats tussen Palestijnse militanten en Israëlische militairen. Volgens de zegsman verborgen zich ook geen Palestijnen op het terrein van de VN. Het enige wat Hook bij zich droeg was een mobiele telefoon. Bovendien blokkeerden Israëlische militairen de ambulance die voor Hook arriveerde, aldus Aquarone.
In een voorlopig rapport stelde het Israëlische leger dat zijn militairen onder vuur kwamen te liggen. Ze werden beschoten vanaf het VN-complex en twee militairen zagen een man met wat zij geloofden dat het een pistool was. Daarop openden ze het vuur, schrijft het rapport, waarna direct de evacuatieprocedure van de toen nog gewonde Hook in gang werd gezet. Eerder beweerden de strijdkrachten nog dat Hook helemaal niet was getroffen door Israëlisch vuur.
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft de nieuwe Turkse eerste minister Abdullah Gül dinsdag uitgenodigd om Israël te bezoeken. Gül staat aan het hoofd van de islamitische Partij voor Recht en Ontwikkeling. Toen de partij bij de onlangs gehouden verkiezingen overtuigend als winnaar uit de bus kwam, werd gevreesd dat de religieuze standpunten van die partij tot een verzuring in de relatie tussen Israël en het overwegend islamitische Turkije zouden kunnen leiden.
Maar Gül heeft verzekerd dat zijn land de vriendschappelijke banden met Israël zal onderhouden en de strategische militaire en economische relaties zal voortzetten. Hij voegde eraan toe dat Turkije ook bevriend zal blijven met de Palestijnen.
Het Israëlische leger heeft vanmorgen met twee helikopters aanvallen uitgevoerd in de stad Khan Yunis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook. Daardoor raakte een school zwaar beschadigd. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gemeld. Volgens de Palestijnen schoten de militairen vanuit de helikopters vijf raketten af.