Politiek

Parlementvaria

Bosbrand. Het kan niet meer worden ontkend: de kredietcrisis heeft flink vat gekregen op de échte economie van banen, diensten en producten.

24 November 2008 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 06:47

Werkgevers en werknemers roepen in koor om stimuleringsmaatregelen. Het kabinet zegde afgelopen vrijdag al een bedrag van 6 miljard euro toe.Toch wil minister Donner van Sociale Zaken nog niet al zijn kruit verschieten, zo betoogde hij vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer over de gevolgen van de kredietcrisis. Hij acht het in dit prille stadium nog onvoldoende duidelijk welke problemen waar moeten worden opgelost.

„Het is hetzelfde als dat je een bosbrand nadert”, zo redeneerde Donner, „en je alvast maar gaat spuiten om, wanneer de brand bij je is, te moeten constateren dat het water op is en je op de verkeerde plaats gespoten hebt.”

Fractievoorzitter Kant van de SP, die er zo ongeveer voor pleitte álle brandkranen open te draaien, probeerde Donner in zijn beeldspraak te vangen. „U weet toch wel dat bij een bosbrand bepaalde gebieden juist natgehouden moeten worden om zo te voorkomen dat de brand zich uitbreidt?”

„Dat klopt”, erkende Donner, „maar als de wind draait heb je mooi de verkeerde plaats natgehouden!”

MtB

Lawine

De PvdD presenteerde onlangs voor de tweede keer een parlementair jaarverslag. „Omdat velen onwennig blijken te staan tegenover een partij die primair opkomt voor de belangen van dieren, past het ons een heldere verantwoording af te leggen aan onze kiezers en andere belangstellenden”, lichtte fractievoorzitter Thieme toe. Het jaarverslag is „waarschijnlijk het meest omvangrijke dat ooit door een politieke partij is gepresenteerd”: 908 pagina’s.

Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen is er, desgevraagd, sceptisch over: „Wie gaat er nou een pil van dik 900 pagina’s doorbladeren? Verantwoording aan je kiezers afleggen met zo’n lawine aan informatie werkt niet. Het is zo veel, dat het niet meer te behappen is.”

Hij ziet het nut van de hele exercitie ook niet in. „Het is een beetje overbodig. De Kamervragen en moties die erin staan, kun je via de Handelingen van de Kamer zo terugvinden. Die zijn digitaal beschikbaar.”

Hoe het beter zou kunnen? „Maak een verslag van tien pagina’s. Of van vijf, nog beter. Zet daar dan in grote lijnen in hoeveel Kamervragen je hebt gesteld en bij hoeveel debatten je bent geweest. Op de website van de partij kun je dan een verwijzing zetten naar de Handelingen van de Kamer, waar mensen eenvoudig verder kunnen zoeken naar specifieke moties of bijdragen.”

KdG

Feest

SGP-fractievoorzitter Van der Vlies maakte al snel duidelijk dat hij niets heeft met het „feest” van de democratie en het „theater” van de politiek. „Iedereen die mij kent, beseft dat de woorden feest en theater mij in dit verband niet op het lijf geschreven zijn.”

De staatkundig gereformeerde voorman zei dat vorige week in de Oude Zaal van de Tweede Kamer toen hij een speech mocht houden tijdens de presentatie van het tiende jaarboek van de parlementaire geschiedenis, een initiatief van het Centrum Voor Parlementaire Geschiedenis, in Nijmegen. Omdat het de tiende keer was dat het jaarboek verscheen, hadden de initiatiefnemers het boek de titel ”Feest van de democratie” meegegeven. De ondertitel van het jaarboek luidt: ”Rituelen, symbolen en tradities”. „Toen ik die begrippen zag, keek ik er ineens anders tegenaan, want daarmee heb ik wél wat”, aldus Van der Vlies.

Vervolgens hield de 66-jarige nestor van de Kamer een speech die klonk als een klok. Iedereen hing aan zijn lippen en de meeste ingebouwde grapjes kwamen goed over. Daarbij verloochende Van der Vlies natuurlijk niet zijn SGP-achtergrond. Voor hij eindigde met een citaat uit Psalm 90 memoreerde hij dat hij enkele weken geleden 10.000 dagen in de Kamer zat. Hij verontschuldigde zich voor de tellerij en zei dat de griffie van de Tweede Kamer de dagen van de leden telt: „Ik vind dat eigenlijk wel een mooie gedachte. Mijn dagen worden geteld.”

Ook Kamervoorzitter Verbeet had genoten van de speech en de adviezen die Van der Vlies gaf. Aan het begin van haar speech zei ze: „Bas, je zei dat je niet van feest en theater houdt. Ik weet niet hoe jullie dat zien, maar dit was natuurlijk wél feest en theater.”

Ademloos

Ademloos zaten ze te luisteren, de SGP-jongeren, toen staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken in het kort zijn levensverhaal vertelde. Hoe hij ruim dertig jaar geleden met zijn ouders uit Marokko vertrok, hoe hij als zestienjarige in bed huilde omdat hij zich afvroeg of er ooit ruimte voor hem zou komen in Nederland, hoe hij als Marokkaan en moslim van het vlakke en groene land is gaan houden en hoe hij binnen de PvdA kansen kreeg steeds verder op te klimmen. „Gods wegen zijn ondoorgrondelijk”, zo concludeerde de bewindsman, terwijl enkele jongeren elkaar veelbetekenend aankeken.

Aboutaleb was gastspreker op de tweede en laatste dag van het najaarscongres van de SGP-jongeren in Rotterdam. Hij kwam veel te laat binnen waardoor hij een gedegen Bijbelse uiteenzetting over huwelijk en gezin door de hervormde ds. P. van der Kraan miste.

Aboutaleb waagde het tijdens de forumdiscussie de Urker predikant wel voorzichtig op de vingers te tikken. De dominee stelde een vraag over het gezinsbeleid dat de bewindsman voorstond en zei in een tussenzin dat hij niet wist wat er in het PvdA-programma stond over het gezin. „We moeten wel bereid zijn om ons te verdiepen in de ander”, zo hield de staatssecretaris de dominee voor.

Jammer dat geen van de jongeren vervolgens opstond en de staatssecretaris erop wees dat híj dan bij de inleiding van de predikant aanwezig had moeten zijn.

GV

Agenda

De Tweede Kamer spreekt morgen in eerste termijn over de begroting van Sociale Zaken en woensdag over die van Defensie. Donderdag volgt de rest. Die dag wordt ook het begrotingsdebat over Binnenlandse Zaken afgerond. Vorige week was daar al een begin mee gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer