Melkproductie steeds een beetje hoger
De Europese ministers van Landbouw hebben nieuwe afspraken gemaakt over het te voeren landbouwbeleid.
AKKOORD: Een belangrijk onderdeel daarvan is de melkproductie, die vanaf 2009 elk jaar met 1 procent omhoog gaat. Het in de jaren tachtig ingestelde melkquotum vervalt in 2015 en wordt vooruitlopend daarop steeds meer losgelaten.REACTIE MINISTER: Minister Verburg van Landbouw is tevreden dat het Europees landbouwbeleid nu is „aangepast aan de eisen van de tijd en de wensen van de maatschappij.” Ze zei dat ook is afgesproken dat er voor eind 2010 een marktanalyse wordt gemaakt van de melkmarkt, waarna de quota eventueel nog aangepast kunnen worden, „niet omlaag, alleen naar boven.” Verburg vindt dat de boeren nu goed voorbereid worden op het naderende einde van het melkquotum. Ook kunnen ze profiteren van de wereldwijd groeiende vraag naar zuivel.
REACTIE NATUUR EN MILIEU: Natuur en Milieu vreest dat klimaat en natuur te lijden krijgen onder de hogere melkproductie, omdat door de melkveehouderij methaan en ammoniak in het milieu belanden. De stichting voorziet een groeiende veestapel, terwijl het volgens de organisatie voor het klimaat juist nodig is dat het aantal koeien in Nederland niet verder toeneemt.
BEGIN MELKQUOTUM: De Europese Unie legde de melkproductie aan banden via een quotum omdat de gesubsidieerde boeren te veel melk leverden. Er kwam zo veel melk dat de melkplas ontstond. Vandaar dat de melkproductie vanaf toen via een zogeheten quotum werd geregeld.
EINDE QUOTUM: De afspraak over hoeveel melk er geproduceerd mag worden, eindigt in 2015. Tot die tijd blijven er wel quota bestaan, om eventueel te kunnen ingrijpen. LTO-voorzitter Albert Jan Maat denkt dat de Nederlandse boeren de concurrentie met de wereldmarkt aankunnen. Wereldwijd en vooral in Azië zal de vraag naar melkproducten harder groeien dan het aanbod. En wat wij niet produceren, produceert een ander land wel, aldus Maat.
MELKVEEBEDRIJVEN: Nederland telt anno 2008 volgens LTO minder dan 20.000 boerderijen met melkvee. In totaal lopen er 1,4 miljoen melkkoeien in de Nederlandse weiden en stallen. De 100 grootste bedrijven hebben gemiddeld 310 koeien. De boeren mogen sinds 2007 dan wel een hogere prijs krijgen voor de melk, ze zien ook hun kosten voor brandstof en veevoer stijgen. Nederlandse melkveehouders wilden in 2007 zo veel mogelijk profiteren van de hoge prijs en brachten gezamenlijk 143 miljoen liter meer op de markt dan mocht. Brussel deelde hier een boete van 40 miljoen euro voor uit.