Daling werkloosheid Nederland vlakt af
RIJSWIJK (ANP) – De kredietcrisis en de economische teruggang beginnen hun tol te eisen op de werkloosheid in Nederland. Zowel het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) als het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) kwam donderdag met cijfers waaruit blijkt dat de daling van het aantal mensen zonder baan, die drie á vier jaar geleden inzette, steeds meer afvlakt.
In oktober was er volgens het CBS zelfs sprake van een lichte stijging. Volgens het instituut was in de periode augustus-oktober 3,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat cijfer is aangepast aan seizoensinvloeden. Het gaat om 294.000 mensen, drieduizend meer dan in de periode juli-september.Gezien over een langere periode nam de werkloosheid het afgelopen half jaar af met gemiddeld ongeveer tweeduizend personen per jaar. Vorig jaar bedroeg de afname nog ongeveer zesduizend per maand. Volgens het CWI nam het aantal werkzoekenden zonder baan in oktober met negenhonderd mensen af. In september was er nog sprake van een daling met 3600 mensen.
De werkloosheid in Nederland is nog steeds relatief zeer laag. Al jaren staat Nederland onderaan het lijstje met werkloosheidscijfers van de landen van de eurozone.
Econoom Michiel Vergeer van het CBS wil nu nog niet zeggen dat de cijfers die donderdag bekend zijn gemaakt, een omslagpunt vormen die een groei van de werkloosheid inluiden. Volgens Vergeer is er nu nog steeds sprake van een krappe arbeidsmarkt. Hoewel de werkloosheid in oktober licht is opgelopen, is het aantal vacatures niet gedaald.
Maar het CBS wacht „met spanning de cijfers van de komende maanden af", aldus de econoom. „De afgelopen jaren is er altijd wel jaarlijks een hapering te zien geweest in de afname van de werkloosheid. Maar ik durf wel te zeggen dat wij nu minder denken aan ’een hapering’. Er zijn zo veel andere tekenen dat de arbeidsmarkt de gevolgen ondervindt van de afname van de economische groei".
Vooralsnog lijkt Nederland echter nog ver verwijderd van eerdere hoge werkloosheidscijfers. In 2004-2005 lag de werkloosheid tussen de 6,5 en bijna 7 procent. Toen ging het om een relatief korte periode van oplopende werkloosheid als gevolg van economische teruggang, waarna weer jaren van hoogconjuctuur volgden.
De echt donkere tijden waren in de jaren 1983/1984 toen een wereldwijde economische crisis leidde tot een record van 639.000 werklozen. Dat is meer dan 10 procent van de beroepsbevolking volgen CBS-normen.