„In toekomst enquête over patiëntendossier”
Er is niet veel fantasie voor nodig om je een toekomstige parlementaire enquête over het elektronisch kinddossier (EKD) of het elektronisch patiëntendossier (EPD) voor te stellen.
Dat stelt hoogleraar ethiek Jeroen van der Hoven aan de Technische Universiteit Delft in het vanmiddag tijdens een congres in Zeist aan staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) aangeboden jaarboek ict en samenleving 2008.Het EPD maakt uitwisseling van medische gegevens van patiënten via internet mogelijk voor medici.
Van der Hoven wijst erop dat volgens de Rekenkamer grote publieke ict-projecten problematisch zijn. „De resultaten van die inspanningen -van modernisering van de Gemeentelijke Basis Administratie tot en met de invoering van het burgerservicenummer en een paspoort met biometrie- zijn in de afgelopen tien jaar achtergebleven bij de belofte en de mogelijkheden van de technologie.”
Van der Hoven voorspelt dat de parlementaire EPD-enquête over de budgetoverschrijdingen zal gaan, over het zwakke projectmanagement, over het verschil tussen de ideeën van de opdrachtgever en de automatiseerder, over de politieke druk die vanaf het begin op het project lag en over de beloften die bewindspersonen in de Kamer deden over haalbaarheid, nut en noodzaak.
Minister Klink van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat bijna 100.000 mensen bezwaar hebben aangetekend tegen opname in het EPD. Dat is volgens hem minder dan de 160.000 waarop was gerekend.
De bewindsman zegde de Tweede Kamer gisteren toe dat mensen die bezwaar willen maken tegen opname in het EPD daarvoor mogelijk ook internet kunnen gebruiken. De Kamer vindt het ouderwets en omslachtig als dat alleen via een papieren formulier kan, zoals nu het geval is. Klink onderzoekt of DigiD, de digitale inlogcode van burgers bij overheidsinstanties, hiervoor geschikt is.