Topoverleg coalitiefracties over JSF
De voorzitters van de coalitiefracties CDA, PvdA en de Christenunie voeren donderdag overleg over de impasse die is ontstaan omtrent het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Goed ingevoerde bronnen in Den Haag bevestigen donderdag een bericht daarover in de Telegraaf.
De ChristenUnie en de PvdA willen dat het besluit over de aanschaf van twee testtoestellen drie maanden wordt uitgesteld. Daardoor ontstaat meer tijd om de andere kandidaat, de Saab Gripen Next Generation, te vergelijken met de JSF. Het CDA houdt echter vast aan een besluit eind februari 2009, zoals staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) van plan is.Van een ruzie is volgens de bronnen geen sprake; wel is er een verschil van meningen. Ook de fractiewoordvoerders voor Defensie schuiven aan bij het beraad.
De PvdA en de ChristenUnie vinden dat er meer ruimte mogelijk is, omdat ook de testfase van de JSF zelf is uitgesteld, met vier maanden, van november 2012 tot februari 2013. Pas dan wordt het mogelijk dat Nederlandse piloten met de test–JSF’s beginnen aan de Amerikaanse opleiding in de Verenigde Staten.
De twee coalitiepartijen dienden enkele weken geleden een motie in om tot uitstel te komen, die een Kamermeerderheid zou krijgen. Maar er is nog niet over de motie gestemd.
De Vries stelt dat hij in februari het contract voor de testtoestellen moet ondertekenen, omdat hij volgens de bepalingen anders een heel jaar moet wachten voordat er opnieuw een kans is tot de aanschaf. Dan beginnen ook de piloten veel later aan hun opleiding en dat vindt hij niet verantwoord.
De bewindsman heeft in de VS geprobeerd om enig uitstel te krijgen, maar volgens hem vragen de Amerikanen dan een financiële garantstelling. Alleen daarin zien de twee coalitiefracties al aanwijzingen dat de ruimte er wel degelijk is om het contract later te ondertekenen.
De beide JSF–testtoestellen kosten bijna 275 miljoen euro. Pas in 2010 besluit het kabinet of de JSF echt de opvolger wordt van de huidige F–16’s. Daarmee zou dan 6 miljard euro gemoeid zijn.