„Half Nederland graait zelf bij de Bijenkorf”
„We wijzen allemaal naar die zichzelf verrijkende topmanagers, maar als de Bijenkorf drie dolle dwaze dagen heeft, staat half Nederland daar te graaien.”
Dit zei Dirk Jan Schoon, oudkatholiek bisschop van Haarlem, dinsdag in de Geertekerk in Utrecht tijdens de slotconferentie ”Werken aan een geloofwaardige economie”.Het al maanden lopende programma Geloofwaardige Economie van verschillende kerkelijke organisaties, waaronder Oikos en Kerk in Actie, probeert antwoord te geven op de economische globalisering. Vragen als: Kan de aarde nog wel voldoende voedsel produceren als we ook op grote schaal biobrandstoffen verbouwen? Zijn de oorzaken van klimaatverandering tegen te gaan? Hoe kan de economie in dienst van Gods schepping komen? passeren de revue.
De kerk is niet ver weg als het gaat om de globalisering van de economie. Bisschop Schoon: „Vroeger gingen de leden van de parochie in IJmuiden gewoon vissen op zee. Tegenwoordig zitten ze achter het scherm om vis te kopen in Australië die vervolgens via Schiphol naar Japan gaat.”
En de medewerkers van het voormalige Hoogovens zijn hun bedrijf kwijt. „Corus kocht het op terwijl het nu in handen is van een Indiase staalgigant. Er is geen controle meer van de mensen in IJmuiden.”
Geloofwaardige Economie wil gemeenten en parochies hulp bieden bij de bezinning op hun verantwoordelijkheid voor de economie. Dat kan door het beleggen van bijeenkomsten, het bieden van gespreksmateriaal en het aanreiken van liturgische teksten, preken en liederen. „Reacties in woorden, maar ook in daden”, aldus de directeur van Oikos, drs. Ineke Bakker.
In Bennekom probeert de Protestante Gemeente haar steentje bij te dragen door het project ”Kerk-op-woensdag”. Tijdens een actie voor de zustergemeente in Tsjechië verkochten gemeenteleden groenten uit eigen tuin op het kerkplein. Hieruit groeide volgens woordvoerder David Ketel „zowel een biologische seizoensmarkt als een bewuste en solidaire kerkgemeenschap.”
In Driebergen zijn de kerken betrokken bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De diaconieën zijn vertegenwoordigd in de WMO-adviesraad van de Utrechtse Heuvelrug. Om naar de overheid toe met één stem te kunnen spreken, gaan de kerken steeds meer samenwerken. „Een mooi oecumenisch bijeffect”, aldus diaken Bram Dekker uit Driebergen.
Volgens Bakker biedt „de traditie van de kerken” perspectief van waaruit ze sociaal onrecht aan de kaak kunnen stellen. „De hele Bijbel gaat over diegenen die buiten de boot vallen.”
Bram Rutgers van der Loeff van VNO-NCW riep de aanwezigen in de Geertekerk op de tradities serieus te nemen. „De Bijbel spreekt over zeven vette en zeven magere jaren. Daar hoor je niemand over.”