IGZ: Vastbinden patiënt moet minder
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pleit ervoor het vastbinden van patiënten met een zogenoemde Zweedse band uit te bannen uit de gezondheidszorg. Uit onderzoek van de IGZ naar vrijheidsbeperkende middelen bij patiënten, waarvan de uitkomsten dinsdag naar buiten kwamen, blijkt dat vrijheidsbeperking nog te vaak voorkomt.
IGZ, brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg ondertekenden dinsdag op het congres ’Zorg voor Vrijheid’ een intentieverklaring om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen fors terug te dringen.In de verklaring is een van de kernpunten dat in 2011 onrustbanden niet meer worden gebruikt en zijn vervangen door minder ingrijpende alternatieven. Ook het totaal aantal vrijheidsbeperkingen moet de komende jaren drastisch verminderen. Inspectie en de betrokken organisaties werken hierbij nauw samen.
De Zweedse band is een omstreden middel en wordt gebruikt om onrustige patiënten tegen zichzelf te beschermen. Ook constateert de IGZ dat hulpverleners hun handelen vaak niet als vrijheidsbeperkend zien. Sommige maatregelen zijn zo ingeburgerd dat medewerkers er niet bij stilstaan dat deze de vrijheid van cliënten beperken. Dit geldt bijvoorbeeld voor het afsluiten van deuren op afdelingen of van woningen, of het hanteren van een vast dagschema.
De vakorganisatie voor verpleegkundigen NU’91 noemt het plan de vrijheidsbeperkende maatregelen terug te brengen fraai, maar volstrekt onrealistisch. Volgens de organsiatie staat de beroepsgroep het water tot aan de lippen.
Iedereen weet dat mensen die te weinig aandacht krijgen dat op de een of andere manier gaan vragen. Ze worden onrustig en beweeglijk of zelfs boos en agressief. Als een verpleegkundige of verzorgende in haar eentje acht mensen moet verzorgen, is de werkdruk te hoog en zal zij onvoldoende aandacht kunnen geven. Zij zal een keuze moeten maken tussen bijvoorbeeld een val uit een stoel met alle gevolgen van dien, en een vrijheidsbeperkende maatregel”, aldus de organisatie.