„Deeg is nog te kneden”
DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Drie vragen en antwoorden over deze begroting.
1. Hoeveel geld gaat er om in de begroting voor 2009? Het totale budget voor het ministerie van Binnenlandse Zaken bedraagt ongeveer 6,6 miljard euro; dat is 3,7 procent van de totale rijksbegroting. Een groot deel van het budget gaat op aan plannen om de veiligheid te vergroten. Het streven is een vermindering van de criminaliteit en overlast in 2010 met 25 procent ten opzichte van 2002.
2. Wat wil de coalitie?
Het CDA stelt voor om meer gebruik te maken van de zogeheten ondertoezichtstelling voor kinderen die zich op straat misdragen. „Iemand die thuis voor galg en rad opgroeit, wordt onder toezicht geplaatst”, zegt Kamerlid Cörüz. „Maar als kinderen op straat voor galg en rad opgroeien, gebeurt er niets.” Plaats deze kinderen onder toezicht van de jeugdbescherming, is zijn advies.
Cörüz denkt dat deze aanpak met name voor kinderen tot twaalf jaar zou kunnen werken. „Ik ken verhalen van kinderen van tien jaar die een speeltuinverbod hebben gekregen. We mogen kinderen onder de twaalf jaar, die zich op straat ernstig misdragen, niet strafrechtelijk aanpakken.” Blijft over de ondertoezichtstelling, daarvoor geldt geen minimumleeftijd.
Ook „meelopers” zouden via het principe van ondertoezichtstelling kunnen worden aangepakt. Cörüz wijst op de ongeregeldheden met Marokkaanse jongeren in Gouda. „De harde kern van raddraaiers moet naar een internaat worden gestuurd. Maar de vraag is wat we met de meelopers doen. Zij bevinden zich in het grijze gebied: de politie weet dat ze iets op hun kerfstok hebben, maar heeft dit nog niet hard kunnen maken.” Om in aanmerking te komen voor ondertoezichtstelling hoeft iemand geen strafrechtelijk delict te hebben gepleegd. „Waarom zouden we dat dan niet aangrijpen voor de meelopers.”
Het CDA-Kamerlid noemt zijn voorstel „puur preventief.” „We moeten voorkomen dat kleine lontjes uitgroeien tot grote lontjes. Mijn moeder zei altijd: Deeg kun je nog kneden, als het eenmaal brood is, lukt dat niet meer.”
3. Wat wil de oppositie?
Kamerlid Van Raak, woordvoerder namens de SP, vindt dat minister Ter Horst „knopen moeten doorhakken.” „Ze heeft het imago van een daadkrachtige bewindsvrouw. Dat is echt een beeld, er gebeurt niks, helemaal niks.”
Van Raak wijst op „het gedoe” rond het fonds voor klokkenluiders. Een Kamermeerderheid stemde onlangs in met het SP-voorstel tot een fonds voor mensen die door het aan de kaak stellen van misstanden in hun organisatie in financiële problemen raken. Ter Horst heeft inmiddels, na wat duw- en trekwerk, geld toegezegd voor ambtenaren en politieagenten die de noodklok luiden: 250.000 euro.
Van Raak vindt dat „veel te weinig.” Hij wil dat de minister 2 miljoen euro investeert. „Ik wil dat alle Nederlanders misstanden melden. Daar is de democratie alleen maar mee gebaat.”
Ook vraagt de SP’er de minister maatregelen te nemen tegen het inhuren van externe medewerkers. De rijksoverheid gaf vorig jaar 1,2 miljard euro uit aan het inhuren van externe adviesbureaus. „Dat bedrag loopt al jaren op. De minister moet nu eindelijk eens actie ondernemen. We moeten het bestuur van Nederland niet afhankelijk maken van dure adviseurs.”