Binnenland

Academisch podium voor Israël-vijanden

Ze waren er weer allemaal: bankiersvrouw Gretta Duisenberg, schrijfster Anja Meulenbelt, actiegroep het Palestina Komitee en internetactivist Arjan el-Fassed - allen gezworen vijanden van Israël. Vrijdag hield de Universiteit van Amsterdam een symposium over het Midden-Oostenconflict. De pretenties waren wetenschappelijk, maar in werkelijkheid was het een samenkomst van actievoerders.

Jaap de Wreede
22 November 2002 23:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:57
GRETTA DUISENBERG: …veel te veel slachtoffers… - Foto ANP
GRETTA DUISENBERG: …veel te veel slachtoffers… - Foto ANP

Volgens de uitnodiging ging het om een wetenschappelijk symposium over resolutie 242 van de Verenigde Naties. Die resolutie wordt door sympathisanten van de Palestijnen gezien als een bevel aan Israël om de bezette gebieden te verlaten.

Aan het begin van de middag zei professor Annelies Moors:,We zijn hier op een universiteit.” Daarom benadrukte ze dat de discussie beschaafd moest worden gevoerd.

Toen volkenrechtkundigen hun mening over de VN-resolutie mochten geven, gebeurde alles nog in een ontspannen wetenschappelijke sfeer. Maar de volgende spreker, professor Tanya Reinhart van de Universiteit van Tel Aviv, gebruikte het podium als politieke tribune. Zij beschuldigde Israël van apartheidspolitiek en zei dat Europa sancties moest opleggen aan de Joodse staat. Met overslaande stem sprak ze: „Red de Palestijnen! De Palestijnen lopen gevaar voor etnische zuivering.”

Een student kwam naar voren en zei over Reinharts betoog: „Dit is geen demonstratie, maar een wetenschappelijke instelling.” Hij vond het een schande dat de universiteit gebruikt werd voor eenzijdige politieke propaganda.

De jongeman kon niet uitpraten. Hij werd overstemd door kreten uit het publiek. „Zionistische propaganda!” riep een man. De gespreksleider greep niet in.

Het volgende programmapunt was een discussie tussen politici van de Socialistische Partij, GroenLinks, de PvdA en de VVD. Kamerlid Van Bommel van de SP beschuldigde „de oorlogsmachinerie van Israël” van „staatsterrorisme” en sprak zijn begrip uit voor de Palestijnse aanslagen. Farah Karimi van GroenLinks beschuldigde Israël van oorlogsmisdaden. VVD’er Van Schijndel uitte als enige sympathie voor Israël, maar gemor vanuit de zaal maakte zijn woorden onverstaanbaar.

De gespreksleider greep niet in. Ook een oude man achterin de zaal had kritiek op de grimmige sfeer: „Dit is wetenschap. Dan moet je de feiten goed kennen.” Van Schijndel wees eveneens op het gebrek aan wetenschappelijk gehalte, maar de emotie bleef overheersen. Een vrouw schreeuwde: „Israël gooit met bommen van 1000 kilo!” Enkele mannen riepen toen het land democratisch werd genoemd: „Apartheid! Apartheid!”

Het slotwoord werd uitgesproken door Gretta Duisenberg, echtgenote van de president van de Europese Centrale Bank. „Er zijn al veel te veel slachtoffers gevallen en zij vallen nog elke dag”, zei Duisenberg, die twee maanden geleden het Palestijnse geweld nog verheerlijkte.

Aan een tafeltje verkoopt een oude communist het boek ”De schaduw van de ster” van Palestina Komitee-lid Peter Edel. Dit boek probeert het zionisme in de donkerste tinten te schilderen. Edel beweert verder dat antisemitisme de schuld is van de staat Israël. Eerder kwam Edel in opspraak toen hij een Joodse liefdadigheidsinstelling in verband bracht met de Ku Klux Klan en neonazi’s.

Symposiumorganisator Paul Aarts over de boekentafel: „De universiteit is een openbare plek, dus uitgeverijen mogen hier boeken aanbieden over een onderwerp waarover we spreken.”

Aarts was jarenlang verbonden aan het radicaal-linkse Palestina Komitee dat het bestaansrecht van Israël in twijfel trok. Aarts legt zijn positie uit tegenover deze krant: „Ik sympathiseer met de Palestijnen, maar dit symposium is alleen maar academisch.”

Maar later op de dag sloeg hij een heel andere toon aan tegen het publiek. Hij plaatste het symposium in de traditie van universitaire protesten uit het verleden: tegen de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek, de Vietnamoorlog en de dictatuur in Chili. „Dit soort symposia zijn nodig,” aldus Aarts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer