Citigroup schrapt ruim 52.000 banen
De Amerikaanse bank Citigroup schrapt op korte termijn in de VS en wereldwijd meer dan 52.000 banen. Dat maakte het financiële concern maandag bekend.
Deze sanering komt boven op de 23.000 banen die dit jaar al werden geschrapt als consequentie van de financieel-economische crisis die alleen de financiële sector dit jaar al minstens 120.000 banen heeft gekost.Het is het grootste banenverlies bij een bank sinds de kredietcrisis vorig jaar uitbrak. Citigroup wil met de maatregelen zijn jaarlijkse uitgaven met 20 procent verlagen tot ongeveer 52 miljard dollar. In de afgelopen vier kwartalen bedroegen deze circa 62 miljard dollar.
Citigroup is, gemeten naar bezittingen, na Bank of America de grootste bank van de VS. Naar marktwaarde is het de op drie na grootste. Het aandeel Citigroup is in het afgelopen jaar bijna 70 procent in waarde gedaald. De bank heeft nu een marktwaarde van bijna 52 miljard dollar. Om overeind te blijven, krijgt Citigroup een kapitaalinjectie van 25 miljard dollar van de Amerikaanse overheid. Ook gaf Citigroup voor tientallen miljarden dollars nieuwe aandelen uit om zijn kapitaalpositie te versterken.
Amerika zit in een recessie die zeker veertien maanden gaat duren, volgens een studie van de Federal Reserve van Philadelphia. Deze (regionale) centrale bank raadpleegde een groep economen die verwachten dat de Amerikaanse economie in de komende periode „minstens” 220.000 banen per maand gaat verliezen. Economische data van verschillende staten bevestigen de sombere voorspelling van de bank.
Volgens officiële gegevens van Washington daalde de industriële productie in september over heel Amerika met 3,7 procent. Dat is de ernstigste achteruitgang in 62 jaar. De Federal Reserve zegt dat dit deels is toe te schrijven aan de gevolgen van de orkanen Gustav en Ike. In oktober steeg de industriële productie weer met 1,3 procent, maar in sommige staten, zoals New York daalde, de industriële productie verder.
Volgens het National Bureau of Economic Research (NBER) is de recessie in de VS al in het voorjaar begonnen. Het NBER hanteert overigens een iets ruimere definitie van ”recessie” dan de traditionele. Volgens het NBER is er al sprake van een recessie wanneer er een „beduidende achteruitgang in economische activiteit” wordt genoteerd. De officiële definitie van recessie gaat uit van twee achtereenvolgende kwartalen waarin concreet een „negatieve economische groei” wordt genoteerd.
In Washington wordt intussen druk overlegd over financiële hulp aan ’s lands auto-industrie. General Motors, Ford en Chrysler wijzen op de hulp voor de banksector en vragen een deel van het miljardenreddingsplan waartoe in oktober werd besloten voor hen te reserveren. De Republikeinen voelen daar weinig voor, zolang de autosector geen koerswijziging plus drastische saneringen aankondigt.
De Democraten zijn voor hulp aan de auto-industrie, vooral om de werkgelegenheid in deze sector te beschermen. Zij krijgen steun van aanstaand president Barack Obama, zij het onder voorwaarden. „Hulp aan de auto-industrie is denkbaar, maar die hulp moet dan wel gekoppeld worden aan de ontwikkeling van zuiniger auto’s. Wanneer de bescherming van onze werkgelegenheid gekoppeld wordt aan een creatief nieuw energiebeleid dan is hulp voor de autosector zinvol”, aldus Rahm Emanuel, Obama’s toekomstige stafchef in het Witte Huis.