Inwoners fusiegemeenten naar de stembus
Inwoners van de fuserende gemeenten Bloemendaal en Bennebroek in Noord-Holland brengen woensdag hun stem uit voor de nieuwe gemeenteraad.
Daarnaast geven de mensen in de Zuid-Hollandse gemeenten Alkemade en Jacobswoude, die ook per 1 januari in elkaar opgaan, die dag hun mening over de toekomstige leden van de gemeenteraad. Door de vrijwillige samenvoegingen zijn de verkiezingen voor de raad van de nieuwe gemeenten noodzakelijk.De Bloemendalers en Bennebroekers bepalen welke negentien volksvertegenwoordigers in de raad moeten komen. De inwoners kiezen deze keer niet voor vier, maar voor vijf jaar. „Onze gemeenteraadsverkiezingen zijn door de samenvoeging vroeger dan bij de andere gemeenten”, aldus een woordvoerster. In de andere gemeenten zijn de verkiezingen in 2010.
De zegsvrouw zei dat Bennebroek opgaat in Bloemendaal. „Het wordt gewoon gemeente Bloemendaal. In Bloemendaal wonen 17.000 mensen, in Bennebroek vijfduizend, dus het is wel logisch dat het een van de dorpen wordt. De gemeente Bloemendaal bestaat nu al uit meerdere dorpen”.
Het nieuwe Bloemendaal wordt een gemeente met vijf dorpskernen (Aerdenhout, Bennebroek, Bloemendaal, Vogelenzang en Overveen), die in grote mate een eigen karakter hebben en dat ook behouden. Aanleiding voor de fusie is de wens en noodzaak om de bestuurskracht in vooral de gemeente Bennebroek te vergroten.
Als de gemeenten Alkemade en Jacobswoude in het nieuwe jaar in elkaar opgaan, dan ontstaat de gemeente Kaag en Braassem. De nieuwe gemeente wil een moderne plattelandsgemeente zijn in het Groene Hart. De gemeenschap bestaat uit elf kernen: Bilderdam, De Kaag, Hoogmade, Leimuiden, Oude Ade, Nieuwe Wetering, Oude Wetering, Roelofarendsveen, Rijnsaterwoude, Rijpwetering en Woubrugge. Elke kern heeft een eigen karakter en dat moet zo blijven. De nieuwe gemeenteraad bestaat uit 21 personen.
De inwoners van de toekomstige gemeente Kaag en Braassem kunnen woensdag in ieder willekeurig stemlokaal hun stem uitbrengen. Dit werd tijdens de verkiezingen in 2006 al met succes in Alkemade gedaan. Overigens wordt er bij alle verkiezingen ouderwets gestemd: met stembiljet en een rood potlood.