Droomkamers
Altijd handig om te weten wat de trends op het gebied van kinderkamers zijn. Maar waarom niet de eigen smaak volgen? Want wat staat er stoerder dan een gejutte plank aan de muur? Of wat is er leuker dan slapen in een zelfgetimmerde bedstee? Een kijkje in drie kinderkamers.
Allemaal ruitjesDe slaapkamer van: Ilse de Visser
Leeftijd: 1
Woonplaats: Borssele
Moeder Ellen de Visser: „Een aantal jaren geleden kreeg ik een mand bekleed met rood-wit geblokte stof. Ik vond hem grappig, maar wist er eigenlijk geen plekje voor. De kamer van Kirsten, onze oudste dochter, is namelijk in de maritieme stijl. Toen ik zwanger was van Ilse viel opeens het kwartje. De nieuwe babykamer werd een rood-wit geblokte. Nu is deze stof in elke winkel te krijgen, toen heb ik echter op stoffenbeurzen en internet heel wat afgezocht. De commode maakte mijn man na uit een babycatalogus. Het ijzeren bedje heb ik later tweedehands op internet gekocht. Ik ben helemaal weg van smeedijzerenbedjes. Achteraf was ik blij dat Ilse geen jongen was. Al die rood-witte blokjes doen toch wel erg meisjesachtig aan. Na de geboorte van Ilse kwam iedereen met cadeautjes in de ruitjesstijl aanzetten: een geboorteslinger, een kleed, een washandje met een ruitjesrand, een knuffel. Na onze verhuizing in mei heb ik de slaapkamer opnieuw in de ruitjesstijl ingericht. We hebben de vloerbedekking uit de kamer weggehaald. Er bleken houten planken onder te liggen. Die hebben we geschuurd en gelakt met stootvaste lak. Er kleeft overigens wel een nadeel aan. Soms voel je de wind langs de planken waaien. Overigens heb ik nu voldoende blokjes in huis. Ik heb dit jaar nog een ruitjesjurk voor Ilse en haar zus gekocht. Maar verder voorlopig even geen ruitjes meer.”
Gejutte plank
De slaapkamer van: Harmen Hartkamp
Leeftijd: 7 jaar
Woonplaats: Barneveld
Moeder Margriet Hartkamp: „Harmen is dol op Texel. Al onze kinderen trouwens. Elk jaar komen we er wel een keer. Daarom koos hij voor een kamer in de kleuren rood, wit, blauw, met als thema zee. Het thema komt terug in bijvoorbeeld schelpen, in de gejutte plank, waaraan een boei hangt, en in de vuurtoren die ik voor hem heb gemaakt. Ideeën doe ik onder meer op in de Ariadne, een leuk tijdschrift. Ik geniet er ook van om naar een behangwinkel te gaan en daar boeken door te kijken. Behang is het enige waar ik niet op bezuinig. Ons huis heeft hoge muren. Mijn ervaring is dat goedkoop behang veel sneller scheurt. Ik vind het heel vervelend als ik van een met lijm ingesmeerde baan van 2,60 meter hoog alleen de hoeken nog maar in mijn handen overhoud. Daarom ga ik voor kwaliteitsbehang. De meubels haal ik echt overal vandaan. Kerkpleinmarken, kringloopwinkels: als alles wat tweedehands is in huis uit elkaar zou vallen, bleef er niet veel over. Als ik iets uit een vuilcontainer zie steken, haal ik het er rustig uit. Ik snap niet dat mensen zo veel weggooien. Ik heb mijn meubels van mijn eigen kinderkamer nog steeds. Het stoeltje in de kamer van Harmen is bijvoorbeeld nog van mij geweest. Dekbedhoezen maak ik zelf. Op de markt is altijd wel een lap te vinden. Harmen is graag op zijn kamer. Hij speelt vaak onder het schuine dak. En als we weer naar Texel gaan, neemt hij het schepnet dat nu aan het plafond hangt, natuurlijk gewoon mee.”
Zee van ruimte
De slaapkamer van: Noortje Colijn
Leeftijd: 3 jaar
Woonplaats: Koudekerk aan den Rijn
Moeder Lianne Colijn: „Bij mijn nicht Jantine had ik een bedstee gezien. Ik was er gelijk helemaal weg van en wilde ook zoiets hebben. Mijn man is toen aan het tekenen geslagen. Normaal gesproken bevindt een bedstede zich tussen twee muren. Dat lukte in deze kamer niet door de plaats van de ramen. Daarom is onze bedstede een soort kast geworden. Mijn man heeft hem helemaal zelf gemaakt. Er zitten heel wat uurtjes in, maar hij vond het erg leuk om te doen. De basis van de bedstee is een smal bed. Ik sliep daarop tijdens mijn leerlingentijd in het ziekenhuis. Eerst was de bedstee blauw. Toen sliep onze oudste zoon Job erin. Noortje wilde graag een roze prinsessenkamer. Maar daar houd ik zelf niet zo van. Ik heb haar toen een prinsessenpyjama beloofd. Dat vond ze ook prima. De buitenkant van de bedstee hebben we rood geverfd. Op de wanden aan de binnenkant plakten we behang van PIP. Onder het bed zit een lade. Daarin bewaart Noortje haar poppenspullen. Achter de drie deurtjes boven het bed zit een zee van ruimte. Daar liggen de wintersportspullen en koffers. De kamer vrolijk ik verder op met accessoires. Ik haal bij goedkope winkels als Xenos of Action de krenten uit de pap. Een tijdje geleden had ik bijvoorbeeld een knalrode spaarpot met witte stippen bij de Digros meegenomen. Die kleurde mooi bij Noortjes kamer. Helaas is de spaarpot kapot gevallen. Mijn ervaring is dat je voor weinig geld leuke dingen kunt kopen.”
„Grenen is uit, spierwit mdf is in”
Een boomhut compleet met touwladder, een prinsessenledikant voorzien van een roze klamboe of een stoer bed in de vorm van een knalrode sportwagen. Kinderkamers zijn er in alle soorten, maten én prijzen.
De bouwpakketten van kinderbedden, bureaus en kasten van IKEA zijn populair. Toch komen de meeste kinderkamers in Nederland bij de meubelzaak vandaan, weet Henk Timmer, bedrijfsleider van Meubelboulevard Kesteren. Op babykamergebied mag het bedrijf -met vestigingen in Kesteren, Gouda, Hoogeveen en Enter- zich in Nederland marktleider noemen, in de kinderkamerwereld is het een relatief kleine speler. „En dat terwijl wij vergeleken met andere zaken een groot aanbod van kinderkamers hebben. Bij de doorsneemeubelhandel staan er meestal maar een paar opgesteld. Dat geeft wel aan hoe versnipperd deze markt is.”
Best bewerkelijk
De Betuwse meubelboulevard is verdeeld in onder meer Babypark en Juniorpark. Op de eerste verdieping zijn tientallen kinderkamers te vinden. De begane grond is het domein van de babykamers. Tussen de wiegen, commodes en babyledikantjes staat een enkel kinderbed opgesteld. „Dat doen we bewust”, geeft Timmer aan. „Op die manier willen we ouders erop wijzen dat er van een aantal babykamerprogramma’s ook een kinderbed verkrijgbaar is. Dan kunnen ze de meubels van de babykamer in de kinderkamer opnieuw gebruiken. Dat is, zeker nu het economisch minder gaat, voor veel mensen aantrekkelijk.”
De aanschafkosten van een kinderkamer lopen sterk uiteen. „Voor een complete kamer in onze hal met budgetmeubelen betalen ouders zo’n 400 euro. De duurdere kamers van Juniorpark kosten zo’n 1000 tot 2000 euro.”
De maritieme wereld is nog steeds een populair thema. „Het is tijdloos en veel ouders vinden het leuk. Voor de meisjes blijft een roze prinsessenkamer gewild.”
Glijbanen
Wat de materialen betreft, ziet Timmer een duidelijke verschuiving. Toen het bedrijf dertien jaar geleden startte, was 80 procent van de slaapkamers grenen. Dat is helemaal over. De laatste drie jaar was whitewash erg populair. „Dat zien we weer iets afvlakken. Doordat je het regelmatig moet behandelen is het best bewerkelijk. Nu is mdf weer helemaal in opkomst. Vooral spierwitte meubelen doen het goed. Sinds kort bieden we een babykamer met grijze meubelen in de Scandinavische sfeer -smoked grey noemen we die kleur- aan. Dat is ook een succesnummer.”
Accessoires zijn belangrijk, merkt het Juniorpark. Poefs, lampen, muurstickers, posters en klamboes: ze gaan grif over de toonbank. „Eigenlijk zijn er twee groepen klanten die hier binnenstappen. De één koopt een complete kinderkamer inclusief de accessoires. Dan merken we dat de sfeer en de aankleding een grote rol spelen. Er komen ook veel ouders die alleen een juniorbedje van 70 bij 150 centimeter aanschaffen. Zo’n bed is ideaal voor een kind in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Je plaatst het gemakkelijk op een kamer erbij en toch neemt het niet veel ruimte in.”
De zelfontwikkelde kamers gaan het meest over de toonbank. De programma’s van het merk Lifetime zijn daarna het populairst. Sinds drie jaar richt de Deense fabrikant zich sterk op thema’s. Bedtenten, touwladders, bijpassend beddengoed en glijbanen: de collectie is groot. „Al kun je je wel afvragen of het merk succesvol blijft als er een recessie komt. Als er geen fraaie tent op het bed staat, slaapt het kind er niet minder lekker om.”
Meer informatie: www.juniorpark.nl.