Vakbond ontwikkelt tien punten tegen geweld
Politievakbond ACP heeft een tienpuntenplan gemaakt dat geweld tegen politiemensen en andere ambtenaren moet voorkomen. De maatregelen lopen uiteen van huisarrest voor notoire onruststokers tot een smoelenboek van veelplegers op internet. Het plan is samengesteld op basis van onder meer suggesties van leden van de ACP.
ACP–voorzitter Gerrit van de Kamp geeft toe dat het „onorthodoxe maatregelen" zijn die zijn bond voorstelt aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer. Hij vindt dat „overgestapt moet worden op minder voor de hand liggende keuzes" als andere maatregelen niet blijken te werken. „Het is allemaal haalbaar, het gaat er alleen om welke keuzes men wil en durft te maken", aldus Van de Kamp.Onderzoeksresultaten van Politie en Wetenschap die woensdag bekend werden, laten zien dat 95 procent van de politiemensen tijdens hun werk te maken krijgen met agressie en geweld. Zeer actieve veelplegers zijn het agressiefst.
Vakbond ACP stelt voor om horecagelegenheden eerder te sluiten als gasten aanhoudend overlast veroorzaken en geweld gebruiken tegen de politie of bijvoorbeeld ambulancepersoneel. Een meldplicht op het politiebureau voor recidiverende geweldplegers staat ook in het plan, net als een contactverbod voor personen die samen vaker rotzooi trappen. De ACP vindt dat gemeenten strenger moeten zijn met het verlenen van vergunningaanvragen voor feesten en evenementen. Er zouden minimumstraffen moeten worden ingevoerd voor personen die hulpverleners hebben gemolesteerd.
Met sommige punten die in het plan staan zijn instanties al begonnen. Zo wil de vakorganisatie snelrecht voor mensen die zich tegen hulpverleners keren. De regio Brabant–Zuidoost kondigde eind vorige maand aan dat in te voeren voor plegers van geweld tegen alle soorten overheidsdienaren.
Ook in andere regio’s, waaronder Utrecht en Amersfoort, houden politie en justitie zich aan een vorm van snelrecht dat zij ’weekendarrangement’ noemen. Dat geldt overigens niet alleen voor geweldplegers tegen politie, brandweer of ambulancepersoneel, maar voor iedereen die in het weekeinde opgepakt wordt voor een geweldsdelict.