„Extra zorgpolis vaak niet nodig”
Bijna de helft van de Nederlanders geeft onnodig veel geld uit aan zijn zorgverzekering. Deze mensen zijn zwaar oververzekerd en gooien geld over de balk.
Dat hebben de hoogleraren W. Groot (gezondheidskunde) en H. A. Keuzenkamp (verzekeringskunde) woensdag gezegd.Negentig procent van de Nederlanders heeft naast het basispakket een aanvullende verzekering. Wie redelijk gezond is, geen fysiotherapie nodig heeft en geen alternatieve geneeswijzen wil, heeft volgens Groot echter helemaal geen aanvullende verzekering nodig, stelt Groot. Volgens hem praten zorgverzekeraars mensen angst aan om ervoor te zorgen dat klanten een ruime aanvullende verzekering afsluiten. Op de verkoop van aanvullende verzekeringen maken ze winst, op de basisverzekering draaien ze verlies.
Ook Keuzenkamp en W. van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering, waarschuwen voor oververzekering. Nederlanders zijn erg risicomijdend en hebben er veel geld voor over om zich veilig te voelen, zegt Van de Ven. Deze volksaard kan heel oneconomisch uitpakken. Van de Ven raadt relatief gezonde Nederlanders aan te bestuderen of ze een aanvullende verzekering wel nodig hebben. „Kijk hoeveel premie je per maand extra betaalt en bezie dan hoeveel je daarvan aan vergoedingen hebt terugontvangen. Het is een paar uur werk, maar kan honderden euro’s per jaar besparen.”
Eind 2005 waarschuwde ook minister Hoogervorst van Volksgezondheid al voor onnodig aanvullend verzekeren: „Reken voor jezelf eens uit wat het kost als je niet bent verzekerd voor de tandarts of de fysiotherapeut. Misschien kom je wel goedkoper uit dan met al die aanvullende premies.”
Het komende jaar stijgen de premies van de aanvullende verzekeringen gemiddeld met 8 procent. De basisverzekering blijft nagenoeg gelijk en stijgt met minder dan 1 procent. De verwachting is dat de kosten van alle zorgverzekeringen na 2009 fors zullen moeten toenemen. Dat komt omdat de beleggingsportefeuilles van veel zorgverzekeraars door de kredietcrisis minder waard zijn geworden.