Kerk & religie

Canada betaalt deel processen misbruik

De Canadese regering betaalt 70 procent van de proceskosten van misbruikzaken binnen de Anglicaanse Kerk in Canada. Daartoe heeft zij onlangs besloten.

Kerkredactie
22 November 2002 10:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Het is de eerste keer dat een dergelijk akkoord wordt gesloten tussen regering en kerk. In de twintigste eeuw zijn duizenden jonge, oorspronkelijke bewoners van Canada misbruikt op rijksscholen, waar hen de grondbeginselen van de Europese cultuur bijgebracht zou worden. Deze scholen waren weliswaar eigendom van de overheid, maar ze werden beheerd door vier christelijke kerken. Velen leden onder psychisch en seksueel misbruik door hun leerkrachten.

Nog steeds kampen veel van deze mensen met sociale problemen. Ze wijten die aan de toenmalige situatie op de scholen. Zo’n 12.000 Canadezen begonnen in de achterliggende jaren een proces. Tot nu toe is echter aan slechts 500 mensen genoegdoening verstrekt, omdat vaak onduidelijk is wie verantwoordelijk was voor het misbruik.

Vorig jaar stelde de Canadese regering al voor om 70 procent van de proceskosten op zich te nemen, maar de kerken vonden dat te mager. De Anglicaanse Kerk is nu als enige akkoord gegaan. De Rooms-Katholieke Kerk heeft nog geen overeenkomst met de regering gesloten. Tweederde van alle processen van deze kerk zijn nog niet afgesloten.

Intussen heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Engeland, kardinaal Cormac Murphy-O’Connor, zijn verontschuldigingen aangeboden voor het feit dat hij een pedofiele priester aan een nieuwe functie heeft geholpen. „Ik betuig mijn oprechte spijt voor de schade die hij heeft aangericht en voor de mate waarin mijn besluit daartoe heeft bijgedragen”, schreef de kardinaal donderdag in een ingezonden brief in het dagblad The Times.

In de jaren tachtig, toen Murphy nog bisschop van Brighton en Arundel was, heeft hij de priester Michael Hill, die van seksueel misbruik werd beschuldigd, een nieuwe functie gegeven als aalmoezenier op de luchthaven Gatwick. „Die aanstelling was een fout”, erkent de kardinaal nu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer