Wethouder Zwolle: Glazen engel is kunst, geen religie
„Het is een kunstuiting, geen religieus voorwerp”, zei wethouder H. Kenkhuis dinsdagmiddag bij de presentatie van het ontwerp van De Glazen Engel, het beeld dat volgend jaar op de Grote Markt in Zwolle komt te staan.
Het gemeentebestuur van de stad ging gisteren akkoord met het definitieve ontwerp van het beeld: een 3 meter hoge glazen engel, gekleed in eigentijdse kleding, die in een ontspannen houding tussen de mensen staat. Rondom het ontwerp ontstond eerder deze week ophef toen de Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle meende dat het beeld beledigend is voor christenen omdat het de aartsengel Michaël zou uitbeelden op een manier die de religieuze figuur geen recht doet.De Glazen Engel komt op de Grote Markt te staan, recht tegenover de Grote of St.-Michaëlskerk. Boven op deze kerk staat een bronzen beeld van St. Michaël, beschermheilige van de stad Zwolle, met een lans in zijn hand.
Het stoort de stichting dat de „eigentijdse engel” recht tegenover het bestaande beeld komt te staan. Kunstenaar H. Lamers heeft lang gezocht naar een ontwerp dat het „historische” -de oude kerk- met het „moderne” -het winkelpubliek- combineert. „Het is lastig iets te maken dat alle bevolkingsgroepen in de stad bevalt. In de engel heb ik de consensus gezocht.”
Bovendien, zo vroeg Lamers zich af, „welk geloof eigent zich welk beeld toe? Engelen komen in meer religies voor.” Het was de kunstenaar zeker niet te doen om het veroorzaken van ophef. „We hebben lang nagedacht over dit beeld. Hij droeg eerst een lange jas, maar dat kwam al snel te zwaarmoedig over. Dit is een eigentijdse engel. Een wrekende of beschermende engel is niet van deze tijd.”
De kunstenaar heeft het beeld bewust niet de naam van Michaël gegeven. Ook koos hij voor transparant materiaal, om „het belang van het kerkgebouw niet te negeren.” Het beeld wordt opgebouwd uit 310 lagen van 1 centimeter dik glas.
Het geografische middelpunt van Zwolle moest na de herinrichting een markeringspunt krijgen. Om die reden is in 2006 gestart met een zoektocht naar een kunstwerk dat recht doet aan de 14e-eeuwse binnenstad. Volgens wethouder Kenkhuis zijn engelen van alle tijden.