Buitenland

Europa herdenkt einde Eerste Wereldoorlog

LONDEN/BRUSSEL/DOUAMONT (ANP) – Europa heeft dinsdag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op veel plaatsen stonden om 11.00 ’s ochtends politiek leiders en andere belangstellenden stil bij de tientallen miljoenen mensen die stierven door de strijd, die precies negentig jaar geleden tot een einde kwam.

11 November 2008 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 06:42
Europa heeft dinsdag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op veel plaatsen stonden om 11.00 ’s ochtends politiek leiders en andere belangstellenden stil bij de tientallen miljoenen mensen die stierven door de strijd, die precies negentig jaar ge
Europa heeft dinsdag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op veel plaatsen stonden om 11.00 ’s ochtends politiek leiders en andere belangstellenden stil bij de tientallen miljoenen mensen die stierven door de strijd, die precies negentig jaar ge

Drie van de vier Britse nog levende veteranen van de Grote Oorlog herdachten hun overleden strijdmakkers in Londen. Henry Allingham (112), Harry Patch (110) en Bill Stone (108) symboliseerden respectievelijk de luchtmacht, landmacht en marine bij het Cenotaph-monument.De Franse president Nicolas Sarkozy leidde een herdenking op een begraafplaats in het Noord-Franse Douamont. Hij brak met de traditie, want in voorgaande jaren werd de wapenstilstand van 1918 herdacht bij het graf van een onbekende soldaat, onder de Arc de Triomphe in Parijs.

Sarkozy sprak op de begraafplaats, waar de resten van militairen bewaard worden die sneuvelden door de strijd van Verdun in 1916, van een diepe wond in de geschiedenis en zei de bevrijders nooit te zullen vergeten.

In het Belgische Ieper kwamen duizenden mensen samen bij de Menenpoort, waar de namen opstaan van Britse en Ierse militairen die na de oorlog nooit meer zijn teruggevonden. De Vlaamse premier Kris Peeters pleitte bij het monument voor de oprichting van een internationale werkgroep, die de 100–jarige herdenking van de Grote Oorlog moet voorbereiden.

De meeste plechtigheden vonden plaats om 11.00 uur. Dat tijdstip staat voor het elfde uur, op de elfde dag in de elfde maand in 1918. Op dat tijdstip ging na vier jaar oorlog het staakt–het–vuren officieel in.

Ook buiten Europa kwamen mensen bijeen om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. In de Verenigde Staten legde vicepresident Dick Cheney een krans op de nationale militaire begraafplaats in Arlington. In Australië waren ook bijeenkomsten.

In Nederland werd de Eerste Wereldoorlog eerder al herdacht. Er waren onder meer bijeenkomsten in Nunspeet en Ede. Daar dacht men terug aan de duizenden Belgen die tijdens de oorlog naar het neutrale Nederland waren gevlucht en op de hei verbleven.

De oorlog brak uit kort nadat in 1914 aartshertog Franz Ferdinand, kroonprins van de monarchie Oostenrijk–Hongarije, werd vermoord. Binnen enkele weken was heel Europa betrokken bij het slagveld. De strijd was het hevigst in België en in het noorden van Frankrijk, waar de strijdende partijen zich in loopgraven ingroeven.

De oorlog draaide uit op een impasse. De val van het Duitse keizerrijk op 9 november 1918 bracht het einde van de oorlog in een stroomversnelling. Twee dagen later, op de vroege ochtend van 11 november 1918, kwamen de strijdende partijen een wapenstilstand overeen in een treinstel bij de Franse stad Versailles.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer