Verzameling botten van dodo’s ontdekt
Leidse wetenschappers keken hun ogen uit toen zij op het eiland Mauritius nagel-, teen- en vleugelbotjes van de uitgestorven vogelsoort de dodo aantroffen.
Ze verrichtten daar drie weken lang onderzoek naar fossielrijk materiaal uit een dodomassagraf. Dat maakte het Leidse museum Naturalis maandag bekend.Tijdens de derde dodo-expeditie onderzochten de wetenschappers 65 aardappelzakken vol fosielrijk materiaal die vorig jaar tijdens een andere tocht werden gevonden. Het expeditieteam vond 54 dodobotten, die behoren tot minstens twee dodo’s.
Volgens een woordvoerder is het mogelijk dat er twee soorten dodo’s waren of dat mannetjes en vrouwtjes in grootte verschilden. „Dat zijn we ook aan het onderzoeken. Maar de uitslag kan nog maanden duren.”
Hij liet weten dat de vondst van de kleine botjes bijzonder is. „Door de aanwezigheid van de kleinste botjes is het dodograf een van de rijkste vindplaatsen voor onderzoek naar het dier. Uiteindelijk hopen we het hele skelet te kunnen reconstrueren.”
Het dodograf op Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan, is een jaar geleden ontdekt. Er lagen ruim 4000 beenderen. Volgend jaar wordt een deel van het moeras drooggelegd om skeletten uit te graven.
Ook zijn er tijdens deze expeditie veldmetingen verricht aan de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater. Zo moet er inzicht komen in de omstandigheden tijdens het massaal sterven van de dieren.
De onderzoekers vonden naast deze botjes ook nog 3000 andere botten waaronder die van de uitgestorven Mauritiaanse gans, van de didosaurus (een hagedis), van zangvogels, vleermuizen en reuzenschildpadden.
De dodo is aan het einde van de zeventiende eeuw uitgestorven. De legendarische loopvogel met de enorme snavel was de muze van vele kunstenaars.