Zenuwen duwen Wall Street omlaag
De effectenbeurzen in New York doken maandag weer in de min. Hernieuwe nervositeit over de stand van de economie trokken de beurzen, die eerder nog gestuwd werden door een plan van de Chinese regering om de eigen economie te stimuleren, omlaag.
De Dow ging 1,8 procent omlaag tot 8781 punten. De breed samengestelde S&P 500–index daalde 2,3 procent tot 910 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,5 procent in tot 1607 punten.Beleggers reageerden in eerste instantie positief op het stimuleringsplan van de Chinese regering met een waarde van ruim 450 miljard euro. Het aanjagen van de Chinese economie moet ook de uitvoer van Amerikaanse bedrijven een steun in de rug kunnen geven. Later ontstond toch twijfel of het Chinese plan wel voldoende zal zijn om een wereldwijde recessie te voorkomen. „Het stimuleringsplan van China werkt niet direct en we zitten al in een wereldwijde recessie", aldus een Amerikaanse handelaar.
De financiële fondsen waren de grootste dalers op de Amerikaanse effectenbeurzen. Goldman Sachs verloor ruim 9 procent. Een analist van de Britse bank Barclays waarschuwde voor een mogelijk verlies voor Goldman Sachs in het lopende kwartaal. Het zou het eerste kwartaalverlies in de geschiedenis van de bank zijn.
Andere financiële fondsen gingen mee in de malaise. JPMorgan Chase daalde 4,2 procent, Citigroup ging 6,2 procent omlaag en Bank of America leverde 6 procent in.
General Motors (GM) kreeg het zwaar te verduren op Wall Street, nadat enkele effectenhuizen zich negatief over de autofabrikant hadden uitgelaten. Volgens hen zit GM mogelijk begin volgend jaar al zonder geld. De autofabrikant had zelf aangegeven dat het tegen de zomer van volgend jaar geen geld meer heeft, als de malaise op de automarkt aanhoudt. Deutsche Bank gaf zijn klanten het advies het aandeel van de hand te doen en verlaagde het koersdoel naar nul dollar. Het fonds werd ruim een kwart minder waard, waarmee het onderaan de Dow bungelde.
Ook het dreigende faillissement van de Amerikaanse elektronicaketen Circuit City droeg bij aan de negatieve stemming op de Amerikaanse beurzen. Het bedrijf kon door de kredietcrisis en teruglopende consumentenbestedingen niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Circuit City is het grootste Amerikaanse detailhandelsbedrijf dat uitstel van betaling vraagt sinds KMart in 2002.
Verzekeraar AIG was met een plus van 7,6 procent de hoogste stijger in de Dow. De Amerikaanse overheid heeft het reddingspakket voor het bedrijf, dat in het derde kwartaal een verlies leed van ruim 24 miljard dollar, versoepeld.
Internetbedrijf Google drukte met een min van 5,7 procent zwaar op de Nasdaq. Barclays verlaagde op basis van verslechterende macro–economische omstandigheden de omzetverwachting en het koersdoel voor het bedrijf.
De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 2,2 procent tot boven de 62 dollar. De euro werd voor 1,2730 dollar verhandeld op de valutamarkten. Aan het eind van de Europese handel eerder op de dag was de munt 1,2760 dollar waard.