Barendrechtse kerken protesteren tegen voorstelling
BARENDRECHT – Zeven kerken in Barendrecht tekenen bezwaar aan tegen het optreden donderdag van het cabaretduo De Bloeiende Maagden in theater Het Kruispunt. Ze hebben dat maandag in een open brief aan de directie van het theater, het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad bekend gemaakt.
In het stuk dat Minou Bosua en Ingrid Wender opvoeren ”Donkey God en het Bonussacrament” wordt God een ezel genoemd en wordt gespot met de sacramenten die voor christenen heilig en dierbaar zijn. „Dat raakt ons diept, niet omdat we in eigen eer gekrenkt zijn, maar uitsluitend omdat God, Die wij liefhebben en hoogachten, er grof mee wordt onteerd. Daarom komen we op voor Zijn naam en Zijn eer”, zegt A. Stolk, scriba van de Hersteld Hervormde Kerk in Barendrecht. Zeven kerken hebben de protestbrief ondertekend.
In een plaatselijke huis-aan-huiskrant wordt de voorstelling Donkey God aangeprezen met als tekst: „Het moet nu maar eens afgelopen zijn met al die vergooide zondagen en lamlendige zelfkastijding, zonder enig bevredigend geestelijk resultaat. Daarom zorgen De Bloeiende Maagden voor u de Hoogmis waarnaar u al uw hele leven verlangt, maar nooit heeft gekregen. Een liturgie waarin alles mogelijk is. Alle sacramenten voor de prijs van 1.”
De twee uur durende alternatieve kerkdienst, compleet met preekstoel en gebeden en geschonken wijn, is een aaneenschakeling van lachsalvo’s. Bakken met ”heilig” spuugwater van de bezoekers worden op het podium geplaatst, waarna collectief zelfonderzoek volgt.
Volgens Stolk hebben de optredens van het cabaretduo ook elders tot protest geleid. Wie volgens hem zich in de optredens van de dames verdiept, krijgt sterk de indruk dat het ze te doen is om de bezoeker ertoe te bewegen taboes te doorbreken. „Ze maken korte metten met een gevoel van schaamte. ”De schaamte is de schatkist”, prediken ze.”
„Een belangrijk deel van de Barendrechtse bevolking is gelovig. Het feit dat een voorstelling als deze, die mede betaald wordt met belastinggeld, in uw theater vertoond zal worden, raakt dit volksdeel in hun diepste gevoelens”, aldus Stolk in de open brief. Hij vraagt met klem de voorstelling te annuleren. „Veel inwoners van Barendrecht zullen u ervoor dankbaar zijn.”