Binnenland

Jagers bewaken A28 tegen overstekende zwijnen

De A28 wordt ’s avonds en ’s nachts bewaakt door jagers. Zij schieten wilde zwijnen dood die de snelweg proberen over te steken. Volgens wethouder Schipper van Nunspeet is het slechts „symptoombestrijding” en moet de provincie Gelderland snel met preventieve maatregelen komen.

Regioredactie
10 November 2008 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 06:41
NUNSPEET – Wilde zwijnen zorgen voor forse overlast op de A28. Vorige week botsten verschillende auto’s op de dieren. Jagers posten er nu en schieten de dieren af. Foto ANP
NUNSPEET – Wilde zwijnen zorgen voor forse overlast op de A28. Vorige week botsten verschillende auto’s op de dieren. Jagers posten er nu en schieten de dieren af. Foto ANP

De bewaking is ingesteld nadat vorige week drie of vier auto’s op overstekende zwijnen waren gebotst. Daarbij vielen geen gewonden. Na telefonisch overleg tussen Rijkswaterstaat, jagers, de politie, de natuurorganisaties en de gemeenten langs de A28 van Harderwijk tot ’t Harde is vrijdag deze tijdelijke oplossing gevonden voor deze gevaarlijke situatie.Op- en afritten zijn de enige plekken die niet beschermd kunnen worden tegen overstekend wild. Verder staan er aan de zuidoostkant van de A28 overal afrasteringen. Rijkswaterstaat informeerde het verkeer op de A28 met lichtborden voor de overstekende zwijnen.

De gemeente Nunspeet had de provincie Gelderland al in mei gewaarschuwd dat er via twee provinciale wegen wilde zwijnen bij de A28 konden komen. Wethouder N. Schipper vroeg de provincie wildroosters te plaatsen in de Eperweg en de Elspeterweg om ongelukken te voorkomen. Schipper: „Op 8 oktober kwam daar een reactie op, waar we nog niets mee konden. Pas na lang aandringen is er nu op 24 november een bestuurlijk overleg gepland.”

Schipper vindt dat de provincie Gelderland tekortschiet als het om het zwijnenprobleem gaat. „De provincie houdt vooral de wildstand in de gaten, maar van de plaatselijke verkeersveiligheidsproblemen weet ze te weinig af. Bij de lokale bestuurders bestaat een groot gevoel van onmacht omdat zij afhankelijk zijn van het beleid van provincie, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties.”

Schipper pleit voor een regelmatig overleg tussen alle partijen. „Vorig jaar hebben we dat als gemeente Nunspeet georganiseerd. Dat was heel vruchtbaar en iedereen zei dat het vaker moest gebeuren. Provincie Gelderland zou dat minstens twee keer per jaar moeten organiseren, maar onderneemt op dit moment geen actie.”

Inmiddels heeft Schipper steun gekregen van het Gelderse ChristenUnie-Statenlid L. van den Heuvel. Hij heeft verantwoordelijk gedeputeerde H. Keereweer om opheldering gevraagd waarom er nog steeds geen wildroosters zijn geplaatst op de Eperweg en de Elspeterweg. De Statenfractie vraagt zich af wie er nu verantwoordelijk is als er op korte termijn ongelukken gebeuren. „De verkeersveiligheid van de weggebruiker is hier in het geding en dat vraagt om adequaat optreden”, aldus Statenlid Van den Heuvel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer