China stimuleert economie
China pompt 4 biljoen yuan (458 miljard euro) in zijn eigen economie om de vraag te stimuleren. Het Chinese kabinet heeft goedkeuring gegeven voor het grootschalige investeringspakket, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.
De extra investeringen, die tot in 2010 moeten worden uitgevoerd, zullen zich onder meer richten op infrastructuur en sociale zekerheid. China kondigde bovendien een soepeler monetair beleid aan, dat mogelijk op nieuwe renteverlagingen duidt. Sinds half september heeft China drie keer de rente verlaagd.De Chinese economie heeft te lijden onder de wereldwijde kredietcrisis. In het derde kwartaal nam de groei van de Chinese economie onverwachts af van 10,4 procent in het eerste halfjaar tot 9 procent. Indicatoren geven aan dat de situatie in de maand oktober verder verslechterd is. Hoewel het groeipercentage nog steeds hoog ligt, kan economische vertraging in China voelen als een recessie. Miljoenen fabrieksarbeiders die afhankelijk zijn van de export, kunnen hun baan kwijtraken.
Economen toonden zich onder de indruk van de omvang van het stimuleringspakket, dat gelijk staat aan 14 procent van de totale jaarlijkse economische productie in China. De uitgaven worden over ruim twee jaar verspreid.
Hoewel het onduidelijk is hoe het plan gefinancierd moet worden, heeft China voldoende ruimte in de begroting. Gedurende het afgelopen halfjaar bedroeg het begrotingsoverschot ruim 130 miljard euro.
Ook in de Verenigde Staten klinkt momenteel de roep om overheidssteun. Amerikaanse autogiganten zoals Ford, General Motors en Chrysler meldden zich vorige week bij de Amerikaanse overheid voor financiële steun. Amerikaanse autobouwers hebben last van de door de financiële crisis ingestorte automarkt in de Verenigde Staten. De verliezen houden aan en de reserves slinken.
Barack Obama liet vrijdag -in zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezing tot president drie dagen eerder- weten de Amerikaanse auto-industrie daadwerkelijk te willen ondersteunen.
Concerns zoals General Motors (GM) en Ford snijden al flink in de kosten, maar dit is op korte termijn niet voldoende om het hoofd te bieden aan de drastisch inzakkende verkopen. General Motors, producent van onder meer Opel, waarschuwde vrijdag dat als de huidige malaise op de automarkt aanhoudt, het geld bij de autogigant tegen de zomer op is.
Amerikaanse autobedrijven schrijven al maandenlang rode cijfers. Zo draaide GM in het afgelopen kwartaal een verlies van 2,5 miljard dollar (1,96 miljard euro). Concurrent Ford liet weten dat de reserves teruglopen.
Ook elders in de wereld dwingt de wereldwijde financiële crisis autoproducenten op hun centen te letten. De vraag naar auto’s is volledig ingestort, zoals bleek uit cijfers van Renault, Peugeot, BMW en Nissan. De Japanse autofabrikant Toyota gaf vorige week een winstwaarschuwing.