De Jager praat met banken over vrijgeven spaarloon
Staatssecretaris De Jager (Financiën) gaat met de banken overleggen wat het vrijgeven van het spaarloon voor hen zou betekenen. Als consumenten nu met de financiële crisis veel geld tegelijk zouden opnemen, kan dat grote gevolgen hebben voor de banken.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de belastigmaatregelen van volgend jaar herhaalde De Jager vrijdag nu geen aanleiding te zien om het spaarloon vrij te geven. Wel wil hij alle voor– en nadelen bespreken in het kabinet om te bekijken of er later wel toe moet worden besloten. „Dan zou het heel goed kunnen dat we het wel doen", aldus de staatssecretaris.Vakcentrale FNV bepleitte onlangs het spaarloon te deblokkeren om het consumentenvertrouwen op te vijzelen. Donderdag sprak De Jager met FNV–voorzitter Agnes Jongerius over het voorstel. De staatssecretaris ziet er nu geen noodzaak voor omdat de consumentenbestedingen op peil zijn. Hij zei vrijdag ook geen effect te verwachten op de koopkracht.
Spaarloontegoeden staan in principe vier jaar vast en mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden opgenomen. Alleen de overheid kan de tegoeden deblokkeren. In totaal gaat het om ongeveer 4 miljard euro.